Prilog za FTV

Trasa autoputa Sarajevo – Beograd koja će prolaziti kroz Brčko distrikt i dalje nije utvrđena, što koči izgradnju ovog velikog infrastrukturnog projekta. Ova odluka postala je čisto političko pitanje, a hronologija dešavanja otkriva da iza svega stoje privatni interesi, tvrde naši sagovornici.

Uz učešće svih nivoa vlasti u BiH, prošle godine je dogovorena trasa autoputa kroz Brčko distrikt, ali su nakon nekoliko mjeseci predstavnici vlasti iz reda srpskog naroda odlučili da ne prihvate taj prijedlog, uz obrazloženje da je ugrožen vitalni nacionalni interes. Izjavu od njih nismo uspjeli dobiti, ali su iz opozicije stali pred kameru.

Mi smo ostali uskraćeni šta je stvarno dovelo do toga i mislim da, kad ja kao dio Skupštine nemam informacija, onda su građani Brčko distrikta sigurno uskraćeni za te informacije.

Boro Ristić, zastupnik SP-a u Skupštini Brčko distrikta BiH

Predstavnici nove državne vlasti, prije nekoliko dana, u Brčkom su deklarativno izrazili volju da se ovaj veliki infrastrukturni projekat što prije uradi, kako bi se desio investicijski zamah.

Potrebno je da kroz Brčko uradimo dva koridora: Vukosavlje – Bijeljina, kako bismo spojili autocestu koja se iz Srbije već gradi prema Bijeljini i u kasnoj je fazi izgradnje, ali i da otvorimo Tuzlu prema Orašju kroz Brčko, da na taj način izvučemo i Tuzlu iz transportne izolacije.

edin forto, ministar prometa i komunikacija bih (ns)

Naša administracija i Zavod za izgradnju su tražili po kriterijima struke da spoje te dvije tačke. Nešto što je najjeftinije i što prati reljef terena i neke druge kriterije. Sad je ta trasa ostala još nepotvrđena.

zijad nišić, gradonačelnik brčko distrikta bih (sbih)

Po gradu se šuškalo da su određeni zaposlenici Vlade, Zavoda, javnih institucija kupili neke zemlje na mogućim dionicama trase. Ne mogu reći koliko je to tačno, to su gradske priče.

Boro Ristić, zastupnik SP-a u Skupštini Brčko distrikta BiH

Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog mosta koji će povezivati Brčko i BiH sa Republikom Hrvatskom također su aktuelne političke teme. Prema najavama, rekonstrukcija bi trebala početi sljedeće godine, ali oko novog mosta bi ponovo moglo doći do problema, jer postoji nekoliko potencijalnih lokacija.

Nezavisni novinar sa 11 godina iskustva u lokalnim i državnim medijima različitih formata. Bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na kritičko i istraživačko novinarstvo. Osnivač portala Plural.ba (glavni urednik) te Fondacije za medije i aktivizam Plural, Brčko distrikt BiH (predsjednik Upravnog odbora).

Leave A Reply