Prilog za FTV

Nakon niza nezvaničnih informacija, posljednja vanredna sjednica Skupštine Brčko distrikta BiH pokazala je da je poskupljenje struje za građane sve izvjesnije, a saznali smo i mogući okvirni postotak rasta cijene, te da će se to desiti od februara. Međutim, više zabrinjava činjenica da lokalne vlasti i dalje nemaju strateški plan za nabavku električne energije, a mnogi se pitaju i hoće li biti ikakve pomoći za stanovništvo.

Javno preduzeće Komunalno Brčko nastavilo je pregovore s Elektroprivredom RS-a, koja se i jedina ponudila da distrikt Brčko snabdijeva električnom energijom po uvećanoj cijeni, ali manjoj od tržišne. Prema trenutnoj ponudi, cijena isporuke će biti za 16 eura viša u odnosu na dosadašnju i iznosit će 65 eura za 1.000 kilovat-sati električne energije, što je povećanje od 37,42%. Konačan dogovor trebao bi biti postignut narednih dana.

Ono što će DERK donijeti, koji reguliše cijenu za građane Distrikta, ne možemo da pretpostavimo. Ne možemo znati hoće DERK toliko da pokrije naše troškove – JP Komunalno. Jednostavno može da donese odluku da je poskupljenje za građane 15%.

Kemal Atić, direktor JP Komunalno Brčko

Nepoštivanje odluke visokog predstavnika

Iako je visoki predstavnik u BiH 2009. godine donio odluku kojom je regulisano da su Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda RS dužne da sa po 50% učešća snabdijevaju Distrikt električnom energijom, to u praksi ne vidimo. S izuzetkom od jedne godine kada je to činila Elektroprivreda BiH, ova lokalna zajednica 20 godina struju nabavlja od Elektroprivrede RS-a. Iz ovog bh. entiteta ističu da će ponovo ostati bez prihoda koje bi dobili da su tu električnu energiju prodali na slobodnom tržištu, te se hvale da ovakvim dogovorom Distriktu godinama doniraju milione maraka.

Izvodi se zaključak da je, ustvari, Elektroprivreda RS-a jedina, davanjem ponude Brčko distriktu, omogućila da Federacija zaradi taj 191 milion KM pod uslovom da su htjeli da daju istu cijenu električne energije koju smo mi dali distriktu Brčko.

Luka Petrović, direktor Elektroprivrede RS

Međutim, više od svega zabrinjava činjenica da Brčko distrikt BiH nema strateški plan nabavke električne energije, nego se taj posao iz godine u godinu dogovara u posljednji čas sa mogućim prekidom snabdijevanja dolaskom 1. januara.

Mjere pomoći građanima

Prvi paket mjera pomoći građanima od 16 miliona maraka koji je predložila opozicija je odbijen, ali najavljuju da će u narednoj godini predložiti zakon o ublažavanju negativnih efekata inflacije i recesije.

Kroz taj paket mjera možemo učiniti da ne dođe po povećanja cijene električne energije. Prvi dio tog paketa mjera treba da se odnosi na socijalni nivo, drugi na energetski nivo, treći na inovativni nivo.

Damir Bulčević, zastupnik NiP u Skupštini Brčko distrikta BiH

Ako se dobro organizuju, možemo stvoriti pretpostavke da individualnim domaćinstvima i malim potrošačima možda uopće i ne bude izvjesnih poskupljenja. Ali sada je stvar na našoj organizaciji i pokazivanju neke menadžerske sposobnosti.

Esed kadrić, gradonačelnik brčko distrikta bih (sda)

Iz RS-a Distriktu dodatno nude modele po kojima većina građana neće osjetiti poskupljenje električne energije, kao i instaliranje solarnih elektrana isključivo za potrebe ove lokalne zajednice.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply