Prilog za FTV

Brčansko pravosuđe nema rješenja za korupciju u zapošljavanju. Iz Tužilaštva priznaju da ne uspijevaju da sankcionišu takvo stanje, jer društvo ne pokazuje volju za promjenama, počevši od onih koji kreiraju zakonodavni okvir do onih koji su se na taj način okoristili.

Korupcija u Brčko distriktu, rak-rana društva. Građani i opozicija nisu zadovoljni učinkom pravosudnih institucija, uz brojne optužbe da politika utječe na njihov rad.

 Javna je tajna da postoje neke ladice famozne, gdje se drže neki predmeti, mašu, ucjenjuju. Ja ne znam koliko je to tačno, ali nije uopšte dobro da takva percepcija građana bude. Na stranici Tužilaštva smo evo skoro vidjeli da su pronašli neki bicikl, nekakvo koje je otuđen, i ako se hvale takvim stvarima onda je stvarno sramotno.

Boro Ristić, ZASTUPNIK SP U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Tužilaštvo se najviše hvali s nekoliko podignutih optužnica u predmetu „Grantovi“ kroz čiju raspodjelu su skupštinski zastupnici i udruženja pronevjerili nekoliko stotina hiljada maraka, iako je stvarna cifra u milionima. Priznaju da nemaju rješenja za veoma rasprostranjenu korupciju u zapošljavanju koja se ističe kao najveći društveni problem.

Zapošljavanje u Brčko distriktu je potpuno dakle u sferi korupcije. Oni ciljevi koji su propisani zakonom se ne ostvaruju kroz proceduru zapošljavanja, i mi imamo klasično stranačko zapošljavanje, pa može se reći skoro u stopostotnom, dakle procentu svih zapošljavanja.

Zekerija Mujkanović, GLAVNI TUŽILAC U TUŽILAŠTVU BRČKO DISTRIKTA BiH

Ono što ističu kao veliku prepreku u provođenju istraga i prikupljanju predmetnih dokaza jeste takozvani „zavjet šutnje“, koji itekako kontrolišu  političari.

Komisija koja vrši taj nalog od političkih subjekata da upravo zaposli tog favoriziranog, neće također ništa da kaže, da svjedoči dakle, da otkrije to što upravo rade po nalogu politike. Njihov je zadatak dakle kroz dokumentaciju da naprave tako na prvi pogled da to bude sve transparentno.

Pavo Radoš, TUŽILAC IZ ODSJEKA ZA ORGANIZOVANI, PRIVREDNI KRIMINAL I KORUPCIJU

Iz Osnovnog suda navode da su u prošloj godini imali 200 optužnica od kojih je za 57 postignut sporazum, za 101 je izdat kazneni nalog, dok je 66 optužnica u fazi suđenja. Ne spominju predmete o korupciji u zapošljavanju.  

Koliko je optužnica toliko se vodi procesa i toliko će biti odluka. Znači mi ne možemo sad iznjedriti da sud radi ne znam nešto, ako nema optužnica.

Dragan Tomaš, PREDSJEDNIK OSNOVNOG SUDA BRČKO DISTRIKTA BiH

I dok se loptica odgovornosti prebacuje s jednih na druge, postavlja se pitanje hoće li uopšte odgovorni za ovakvo stanje u društvu ikada biti sankcionisani. U normalnim demokratskim državama gdje sistem funkcioniše, mnogi bi podnijeli ostavke, međutim, ovo je ipak BiH.

Share.

Suada Mujdanović, zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na istraživačko novinarstvo (dopisnica Javnog servisa BiH - FTV). Novinarsku karijeru počela na BDC televiziji 2019, a od 2020. do kraja 2023. godine obnašala funkciju urednice BDC video portala.

Leave A Reply