Prilog BDC TV

Na današnjem prijepodnevnom nastavku 31. redovne sjednice Skupština Brčko distrikta usvojila je u prvom čitanju izmjene i dopune Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Izmjene i dopune odnose se na regulisanje online nastave, uvođenje male državne mature i asistenata u radno-pravni status, zatim preventivni oftamološki i stomatološki pregled za učenike prvih razreda osnovnih škola.

Predloženo je za sve zaposlene u obrazovanju da se sistematski ljekarski pregled obavlja svake četiri godine. To neće biti rutinski pregled koji će zahtijevati minimalne zdravstvene kontrole, nego će lista kontrola biti proširena, kako bismo na taj način preventivno djelovali.

zoran bulatović, šef odjeljenja za obrazovanje u vladi brčko distrikta bih (pdp)

Izmjenama i dopunama ovog Zakona direktorima je mandat ograničen na dva uzastopna u jednoj školi. Također, uvodi se i obavezni godišnji sanitarni pregled, a vrši se i reorganizacija Odbora za zapošljavanje, koji je u prethodnom periodu na isti način provodio procedure za zapošljavanje direktora i pomoćnika direktora, kao i nastavnika i saradnika u nastavi.

Pokušali smo da predložimo razdvajanje tih odbora. Na jedan način bi se birala komisija za izbor direktora i pomoćnika, a na drugi način bila bi formirana komisija za izbor nastavnika i svih ostalih zaposlenih u obrazovanju.

Niz primjedbi

Tokom rasprave većina zastupnika uputila je niz primjedbi na prijedlog Zakona, naglašavajući da se prilikom donošenja Zakona prvenstveno trebaju poštovati zakoni Brčko distrikta.

Pokušavaju se progurati izmjene i dopune Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama nepoštujući Zakon o Kancelariji za prevenciju korupcije u Distriktu. Skupština je dužna da prije usvajanja Nacrt zakona uputi Kancelariji za prevenciju korupcije na mišljenje. Moramo biti svjesni da su najveće koruptivne radnje ugrađene u određene zakone.

uroš vojnović, zastupnik u skupštini brčko distrikta bih (ujedinjena srpska)

Prije konačnog usvajanja izmjena i dopuna Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, u velikoj sali Skupštine biti će održana i javna rasprava koja je zakazana za srijedu, 09. novembar u 16 časova.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply