Prilog za FTV

Vijeće roditelja Treće osnovne škole u Brčkom organizovalo je mirno okupljanje u znak protesta zbog neriješenog problema sa izmještanjem organizacionih dijelova Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH. To je samo jedan od brojnih dugogodišnjih problema u brčanskom obrazovanju.

Roditelji u Trećoj osnovnoj školi više od 10 godina traže izmještanje dijela brčanske administracije koji se nalazi u ovoj obrazovnoj ustanovi. Zbog posljednjih dešavanja u regiji, uplašeni su za sigurnost svoje djece, jer u prostorije ove škole svakodnevno dolazi veliki broj nepoznatih osoba.

Najveći problem ovoga svega je što nemamo dovoljno učionica. Djeca nam uče u hodnicima, jer nemamo učionicu. Recimo čas vjeronauke je održavan u hodniku. Ako ne mogu u hodniku, onda izađu napolje.

Alma Klebić, ČLANICA VIJEĆA RODITELJA TREĆE OŠ BRČKO

Djeca uče po holovima, po kancelarijama direktora, nastavnika tjelesnog odgoja. Sve, ali ne u učionicama koje su zauzete gore.

Kristina Novaković, PREDSJEDNICA VIJEĆA RODITELJA TREĆE OŠ BRČKO

Iz Odjeljenja za obrazovanje naglašavaju da sigurnost djece nije ugrožena i izražavaju spremnost za rješavanje problema, upozoravajući da to neće biti moguće do polovine sljedeće godine.

Mi smo u komunikaciji sa Kancelarijom za upravljanje javnom imovinom nekoliko puta imali sastanke, ali ne možemo da nađemo adekvatan prostor koji bi bio useljiv od ovog momenta.

Zoran Bulatović, ŠEF ODJELJENJA ZA OBRAZOVANJE VLADE BRČKO DISTRIKTA BiH

Pored toga, neki od gorućih problema jesu i konkursi u obrazovanju koji nisu išli čitav jedan dugi niz vremena… Postoje indicije i nalazi upravnog inspektora da je bilo ozbiljnih kršenja zakonskih procedura.

Živan Nikolić, ZASTUPNIK SP U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Ukoliko se njihov problem hitno ne riješi, roditelji najavljuju preduzimanje narednih koraka, među kojima je i bojkot nastave. Iz Vlade upozoravaju da su za to propisane prekršajne sankcije, jer je pohađanje osnovne škole obavezno, dodajući da ne vrše nikakav pritisak na ovu obrazovnu ustanovu.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba (2022-), predsjednik Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH, te saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply