Prilog BDC TV

U Skupštini Brčko distrikta BiH održana je javna rasprava s ciljem šireg razmatranja predloženih izmjena i dopuna Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, koje su zastupnici u prvom čitanju usvojili na redovnoj sjednici 2. novembra uz niz primjedbi.

Predložene su izmjene oko opisnog ocjenjivanja u prvoj trijadi, velika je izmjena predložena i kada je riječ o načinu zapošljavanja u obrazovnim institucijama. Također, ima kvalitetnih izmjena kada je riječ o uvođenju asistenata i njihovom ozakonjenju kroz Zakon i mogućnosti zaposlenja na određeno ili neodređeno, što do sada nije bilo u praksi.

SENAD OSMANOVIĆ, PREDSJEDAVAJUĆI SKUPŠTINSKE KOMISIJE ZA OBRAZOVANJE, SPORT, KULTURU I SARADNJU SA VJERSKIM ZAJEDNICAMA

Pored niza kvalitetnih novih zakonskih rješenja, u predloženim izmjenama i dopunama postoji i nekoliko članova koji su diskutabilni. Jedna od najvećih kritika tiče se člana 119. Odbora za zapošljavanje.

Dosadašnja praksa je bila da dva člana Odbora imenuje školski odbor, dva člana su stalna, dolaze jednom konkursnom procedurom i jednog člana imenuje šef Odjeljenja za obrazovanje. Međutim, ovom izmjenom svih pet članova Odbora imenuje šef Odjeljenja, što smatramo da je apsolutna politizacija školstva, da se ukidaju prava školskom odboru gdje učestvuju i roditelji i nastavnici. Naprosto sav taj obrazovni sistem gubi smisao.

MILIJANA SIMIĆ, ZASTUPNICA U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BIH (SP)

Istaknuto je da će sve primjedbe na predložene izmjene i dopune Zakona o obrazovanju u osnovnim i srednjim školama Distrikta biti razmotrene i u skladu sa argumentacijom, eventualno i uvrštene u konačni tekst Zakona.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply