Prilog za FTV

Iz budžeta Brčko distrikta za tekuću godinu obezbijeđena su sredstva u iznosu od milion KM za ponovno plaćanje pripravničkog staža i 210 hiljada maraka za jednokratnu donaciju svim maturantima. Cilj je stimulacija i uvažavanje mladih ljudi sa područja ove lokalne zajednice.

Oko 700 brčanskih maturanata do sredine maja trebali bi od Vlade dobiti naknadu od po 300 KM, kao poklon za njihov višegodišnji trud i rad. 

S obzirom na to da su inflacije svakim danom sve veće, tih 300 konvertibilnih maraka bi bilo za naše potrebe sasvim dovoljno. Tako da ih na pametan način rasporedimo i potrošimo u neke osnovne naše potrebe.

Armela Bećić, CARINSKI TEHNIČAR 

Uskoro ide matursko veče npr. možemo s tim novcem uzeti maturske haljine, ide i naravno maturska ekskurzija i možemo dio maturske ekskurzije da platimo.

Tamara Lazukić, CARINSKI TEHNIČAR 

Ja sam odlučila da studiram i da idem školovanje dalje i dobro će doći svakom maturantu koji bude studirao.

Amna Jasenčić, TRGOVAČKI TEHNIČAR

Pravo na donaciju maturanti će steći dvodnevnim djelovanjem u oblasti društveno korisnog rada kao što je humanitarni rad, zatim rad u oblasti ekologije, pomoći starima, dobrovoljnog davanja krvi, uz dostavljenu potvrdu o volontiranju. 

Ovaj vid predstavlja određenu stimulaciju tim mladim ljudima. U smislu hajmo reći pokušaja i iznalaženja načina da Brčko distrikt pokaže da misli na te mlade ljude i da hajmo reći na neki način pokuša da bar malim dijelom utiče na njihovu odluku, a to je da ostanu u svojoj lokalnoj zajednici i da tu nastave sa svojim životom.

Srđan Kisić, ŠEF PODODJELJENJA ZA SREDNJE OBRAZOVANJE VLADE BRČKO DISTRIKTA BiH

Osigurana su i novčana sredstva u iznosu od milion KM za ponovno plaćanje pripravničkog staža. Transfer će ići prema Zavodu za zapošljavanje čiji je zadatak da kreira najbolji program, a pripravnici će imati mogućnost da svoje radno iskustvo steknu kako u javnoj upravi, tako i u realnom sektoru.

Ja vjerujem da ima itekako potrebe i u realnom sektoru. Čini mi se da bi to neko prvo radno iskustvo bilo poželjno steći u tom realnom sektoru, jer zaista tamo se steknu dobre radne navike, vještine i znanja koja će svakako koristiti pripravnicima u daljem zasnivanju radnog odnosa.

Srđan Blažić, PREDSJEDNIK SKUPŠTINSKE KOMISIJE ZA BUDŽET (SNSD)

Sve u svemu, napokon neke pozitivne vijesti iz Brčko distrikta koje bi, ukoliko bude nastavljeno u tom smjeru, mogle barem u manjoj mjeri zaustaviti trend odlaska mladih iz naše zemlje.

Suada Mujdanović je zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na istraživačko novinarstvo (dopisnica Javnog servisa BiH - FTV). Novinarsku karijeru počela na BDC televiziji 2019, a od 2020. do kraja 2023. godine obnašala funkciju urednice BDC video portala.

Leave A Reply