U partnerstvu Vlade Brčko distrikta i Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini održana je jednodnevna konferencija – “Leaders of Tomorrow – Lideri budućnosti”.

Jednodnevna konferencija pod nazivom „Lideri budućnosti” pružila je priliku srednjoškolcima, studentima i mladim profesionalcima iz Brčko distrikta i okolnih zajednica da se upoznaju s putevima i mogućnostima u IT-u, STEM-u i drugim sektorima. 

Glavni cilj ove konferencije je učenje novih vještina, istraživanje i uvezivanje kako sa kolegama i mladim ljudima iz Brčkog i regije, kao i povezivanje sa ovim našim eminentnim ostvarenim istraživačima i naučnicima.

Selma Begović, IZVRŠNA DIREKTORICA FONDACIJE BUDUĆNOST U BIH 

Govornici konferencije, svjetski poznati i prepoznati naučnici, istraživači i lideri u tehnologijama, svi porijeklom iz Brčkog, podijelili su svoja iskustva i savjete, ističući važnost volonterskog angažmana i pripreme za tržište rada. Brčanka Ida Fazlić po struci je konzervator/restaurator, ali u zadnjih nekoliko godina se specijalizirala za nauku u konzervaciji.

Bavim se hemijskim analizama sitnih fragmanata umjetničkih slika i moj projekat se trenutno najviše fokusira na istraživanje jednog od Rembrandtovih najimpresivnijih i najznačajnijih djela, „Noćna straža“, pri Rijk muzeju u Amsterdamu, a nedavno sam imala priliku da surađujem i sa kolegama iz Luvra u Parizu i da odradimo naučne analize na Mona Lisi la Đokondi, koja je jedno od najpoznatijih svjetskih djela Leonarda da Vincija.

Ida Fazlić, KONZERVATOR/RESTAURATOR KULTURNO HISTORIJSKOG NASLIJEĐA 

Mladi istraživač u oblasti teorijske fizike čestica i doktorant na Jožef Stefan institutu, Univerzitet u Ljubljani, Arman Korajac također je podijelio svoje bogato iskustvo s mladima u Brčkom.

 Pričat ću nešto malo o zanimljivom svijetu fizike i čestica koji će nadam se nadahnuti i mlađe naraštaje pogotovo ovdje u Brčkom, da se možda malo pozanimaju za fiziku čestica, jer je to stvarno jedna zanimljiva sfera nauke.

Arman Korajac, ISTRAŽIVAČ U OBLASTI TEORIJSKE FIZIKE ČESTICA 

Vlada Brčko distrikta zajedno sa Odjeljenjem za obrazovanje u okviru svojih aktivnosti nastavlja raditi na poboljšanju obrazovnog sistema u ovoj lokalnoj zajednici. 

Mi radimo kontinuirano na poboljšanju infrastrukture u školama i poboljšanju nastavnih planova i programa kako bi naši učenici bili konkurentni prilikom konkurisanja na univerzitetima u Evropi i svijetu.

Samir Čorbadžić, ŠEF ODJELA ZA ZAJEDNIČKE POSLOVE U ODJELJENJU ZA OBRAZOVANJE VLADE BRČKO DISTRIKTA BIH 

Fondacija budućnosti u BiH, kao pokretač ovog događaja, djeluje kao inkubator talenata s ciljem unapređenja zemlje kroz različite aktivnosti. Ova konferencija predstavlja samo jednu od mnogih inicijativa koje organiziraju kako bi podržali mlade ljude i njihov razvoj u 21. stoljeću.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply