Prilog za FTV

Osnovica za obračun plate u Brčko distriktu BiH ne može biti niža od više najniže plate u enitetima. Nakon što je nedavno entitet RS povećao iznos najniže plate, u ovoj lokalnoj zajednici već je pokrenuta javna diskusija. Ova tema je razmatrana na Skupštini Distrikta, s obzirom na to da minimalna plata predstavlja dodatno opterećenje za budžet.

Minimalna plata u Brčko distriktu još uvijek iznosi 735 KM. Najavljenih 900 maraka trenutno je nedostižno. Opravdanje: nemoguće je izmiriti i doprinose za korisnike Fonda PIO RS-a.

U toku ove sedmice ćemo s našim pravnim timom sjesti i najvjerovatnije, odnosno nemamo drugog rješenja nego podnijeti tužbe, jer plate u Javnoj zdravstvenoj ustanovi za kompletnu skoro tehničku službu ne dohvataju tih 914,10 koliko je prema PIO Republike Srpske, onih uposlenika koji su na PIO Republike Srpske potrebno da se izdvoji za tu minimalnu platu, što smatramo da je sramno.

Igor Babić, PREDSJEDNIK SINDIKATA BRČKO DISTRIKTA BiH

Iz vlasti najavljuju da će u bliskoj budućnosti biti razmatrane izmjene zakona, radi prilagođavanja finansijskom stanju Distrikta.

U praktičnom smislu to znači da bi vrlo vjerovatno moglo doći do povećanja određenog plata u javnom sektoru, ali sigurno ne u mjeri u kojoj bi to bilo da se zadrži rješenje da ta najniža plata u Republici Srpskoj, 900 maraka ujedno bude i osnovica za obračun plata u javnom sektoru.

Siniša Milić, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

Pored zakonski regulisanih plata, radnici u Brčkom jedini su u BiH koji još uvijek nemaju kolektivni ugovor. 

Prošlo je već tri mjeseca kako smo po sporazumu o prekidu štrajka potpisali da će se do 01.01. donijeti kolektivni ugovor. Mi smo 27.12.2023. uputili taj naš Nacrt kolektivnog ugovora, međutim do dana današnjeg nemamo konkretne stvari.

Igor Babić, PREDSJEDNIK SINDIKATA BRČKO DISTRIKTA BiH

U nizu inicijativa kojima bi se, barem donekle, poboljšala prava radnika – dolazi i ona o uvođenju neradne nedjelje u trgovinskoj djelatnosti. Fokus je, navode iz opozicije, na zaštiti uloge žena u porodici, s obzirom na to da su većina radnika u ovom sektoru žene. 

Skupština je usvojila našu inicijativu i donijela zaključak da se u narednih 60 dana Vlada izjasni i da izađe sa konkretnim prijedlozima oko izmjene Zakona o trgovini Brčko distrikta i uvođenja neradne nedjelje.

Živan Nikolić, ZASTUPNIK SP U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Iz Udruženja poslodavaca ističu da nemaju ništa protiv uvođenja neradne nedjelje, s tim da se to na jasan način definiše. Naglašavaju da bi bilo poželjno kada bi se odluka o neradnoj nedjelji sprovela na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Tako da se ne dešavaju situacije da recimo u Brčkom se ne radi, a u susjednim opštinama se radi. U suštini susjedni grad Bijeljina ima ta iskustva i ono što smo mi uspjeli da čujemo jeste da nema nekog velikog pada u prometu, jer ljudi se prilagode u tih šest dana.

Milijan Mirković, PREDSJEDNIK UO UDRUŽENJA POSLODAVACA BRČKO DISTRIKTA BiH

Definisanje minimalne plate, potpisivanje kolektivnog ugovora i uvođenje neradne nedjelje od suštinskog su značaja za radnike u Brčko distriktu. Na taj način njihov status bio bi regulisan, a radni uslovi unaprijeđeni. No sve je do daljnjeg – na čekanju.

Suada Mujdanović je zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na istraživačko novinarstvo (dopisnica Javnog servisa BiH - FTV). Novinarsku karijeru počela na BDC televiziji 2019, a od 2020. do kraja 2023. godine obnašala funkciju urednice BDC video portala.

Leave A Reply