Prilog za FTV

U Brčkom je pokrenuta inicijativa za uvođenje neradne nedjelje. Ugostitelji smatraju da bi to bilo efikasno rješenje za brojne radnike, dok pojedini ekonomisti ne misle tako. Njihov stav je da bi to znatno utjecalo na radna mjesta.

Enis Cviko radi u ugostiteljskom objektu u centru Brčkog. Uvođenje neradne nedjelje za njega bi bila pozitivna odluka.

Svakako je manjak radne snage, posebno kvalitetnih radnika. Što je nekad u Brčkom bilo nezamislivo, da na kolektivni godišnji odmor idu ugostitelji, odnosno neki objekti, to je ove godine masovno, a na godinu će biti još više. Tako da sam apsolutno ja za.

Pokrenuta je inicijativa da se i u Brčko distriktu BiH, po uzoru na neke druge gradove i sredine u regiji gdje se pokazala kao efikasno rješenje, uvede neradna nedjelja za cjelokupni realni sektor. Za početak, u prvih šest mjeseci nedjeljom bi se radilo skraćeno.

U drugom periodu od 5-6 mjeseci treba uvesti jednu ili dvije neradne nedjelje mjesečno. U međuvremenu treba raditi analize i utvrđivati efekte ovakvih poduhvata, na zadovoljstvo i nezadovoljstvo građana, i na rad određenih firmi, trgovina, ugostiteljskih objekata i drugih.

dženana kukić, predlagač inicijative (nip)

Pojedini ekonomisti smatraju da ovo ne bi bilo dobro rješenje za veliki broj trgovaca koji rade nedjeljom, a ističu i da bi se drugim danima stvarale velike gužve prilikom kupovine, posebno subotom.

Arizona čini jako velik udio u sveukupnoj trgovini u Distriktu, što bi znatno utjecalo čak i na radna mjesta. Ono što je možda i najvažnije istaći je da ovakve inicijative treba da stižu iz poslovne zajednice, a ne da budu dio političkih aktivnosti koje se na kraju svode na taj nezahvalni populizam.

safet imamović, ekonomista

Dok se u svijetu bore za ukidanje petka kao radnog dana i skraćenje radnog vremena na sedam sati, u BiH se i dalje vodi velika polemika o ovim odlukama. Predlagači inicijative u Brčkom kao pozitivan primjer navode Banju Luku, gdje je godinu dana nakon uvođenja neradne nedjelje registrovano 30 novih poslovnih subjekata.

Nezavisni novinar sa 11 godina iskustva u lokalnim i državnim medijima različitih formata. Bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na kritičko i istraživačko novinarstvo. Osnivač portala Plural.ba (glavni urednik) te Fondacije za medije i aktivizam Plural, Brčko distrikt BiH (predsjednik Upravnog odbora).

Leave A Reply