Učenici Druge osnovne škole Grčica i Sedme osnovne škole Gornji Rahić imali su priliku da se upuste u pravo escape-room iskustvo u sklopu eTwinning projekta nazvanog  „Matematika u pokretu“. Ova izuzetno inspirativna i zanimljiva radionica koja je privukla veliku pažnju učenika, prvi put je organizovana na području Brčko distrikta.

Uzbudljivo putovanje kroz matematički escape-room donijelo je nezaboravno iskustvo učenicima, istovremeno testirajući njihove vještine i podstičući timski duh. Iako su zadaci bili izazovni, grupa je pokazala izvanrednu sposobnost timskog rada i brzog rješavanja problema.

Jako mi je bilo zanimljivo i baš sam se zabavila, te sam dosta toga naučila i stekla nova prijateljstva. Također smo dokazali da je sve lakše raditi kao grupa tj. dokazali smo tu snagu zajedništva.

Lejla Hasikić, UČENICA VII OSNOVNE ŠKOLE GORNJI RAHIĆ

Mislim da nam je pomoglo da razvijemo svoje logičko razmišljanje. Jedno jako lijepo iskustvo kroz koje sam dosta toga naučila.

Teodora Lazukić, UČENICA II OSNOVNE ŠKOLE GRČICA

Smatram da osobe koje nisu ljubitelji matematike, da bi im se ovo ipak jako svidjelo, da bi im bilo zabavno i da bi kroz ovaj escape-room mogli da zavole matematiku.

Azur Hamidović, UČENIK VII OSNOVNE ŠKOLE GORNJI RAHIĆ

ETwinning je program Evropske unije koji omogućava saradnju između škola u Evropi putem online platforme, a u Bosni i Hercegovini je uspostavljen 2015. godine i od tada je ostvario značajan napredak, postižući izvanredne rezultate u promociji internacionalne saradnje među školama.

U nastavi se to vidi kroz razne aspekte, učenici su više zainteresovani, vole da uče kroz igru. Stvarno mislim da danas učenici nije da ne vole da uče, nego vole da uče na drugačiji način.

Melisa Husejnović, NASTAVNICA MATEMATIKE U II OŠ GRČICA I ETWINNING AMBASADORICA

Svaki učenik ima priliku da se pridruži eTwinningu, što predstavlja izuzetan način za inkluziju svih učenika u raznolike aktivnosti i projekte. Također,  i nastavnici imaju priliku da uče i da se razvijaju  kroz raznovrsne aktivnosti koje realizuju zajedno.

Drago mi je da po prvi put u ovom gradu imamo saradnju na ovaj način, kroz radionicu escape-room koja se eto pokazala učenicima jako zanimljiva, bili su kreativni, aktivni svo vrijeme i uspješno završili, odradili svoje zadatke.

Džiralda Mehmedagić, NASTAVNICA MATEMATIKE I INFORMATIKE U VII OŠ GORNJI RAHIĆ

Ja se zaista nadam da će više nastavnika iz Brčkog da se uključi u eTwinning projekte, kako bismo mi mogli proširiti ovu saradnju.

Melisa Husejnović, NASTAVNICA MATEMATIKE U II OŠ GRČICA I ETWINNING AMBASADORICA

ETwinning je dio programa Erasmus Plus, koji predstavlja najveću zajednicu nastavnika i škola u Evropi. U Bosni i Hercegovini, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je ključna institucija za podršku eTwinningu.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply