Iskra Jirsak je hrvatska televizijska, filmska i kazališna glumica. Rođena je 28. maja 1987. godine u Zagrebu gdje je i završila Akademiju dramske umjetnosti. U predstavi “Škrtac” zagrebačkog Satiričnog kazališta Kerempuh glumi ulogu Mariane, siromašne djevojke za čiju naklonost se istovremeno bore otac i sin.

  • Može li se prava ljubav boriti protiv moći novca?

Ništa ne stoji na putu prave ljubavi ako je zaista prava, tako da joj nikakav novac, ni ništa drugo, ne bi trebalo stajati, po meni, na putu. Mislim da je Molier tako i mislio i tako pokazao, i da smo mi to isto tako prenijeli predstavom. Ljubav jednostavno pobjeđuje i kontra para i novaca, škrtosti i svega, negdje se nađe put da ljubav dobije krila i da živi.

  • S obzirom na to da se u Brčkom po prvi put izvodi predstava po tekstu francuskog autora, koja je razlika u odnosu na tekstove domaćih autora?

Molier je toliko zapravo izvođen i postoji razlika zato što se sa pažnjom treba primiti nešto što je toliko staro i puno puta rađeno. Možda i tu postoji nekakva zadrška u smislu “Aha, ovo se zaista ne smije zeznut”, a opet s druge strane kod domaćih autora i svega ima puno mladih ljudi koji su genijalni, divno pišu i po meni mislim da bi se trebali izvoditi puno više. Sigurno postoji neka razlika u radu i pristupu, jer pošto su to neki moderniji tekstovi, drugačiji su pristupi jer su drugačiji tekstovi…

  • U kojoj mjeri možemo porediti radnju i likove ove predstave sa bolestima modernog društva?

Mislim da se apsolutno sve može usporediti, zato što svaki lik u ovoj predstavi malo je na neki način i moderniziran i mi tu imamo dosta nekih današnjih aktuelnih fora i reference na pjesme, tako da su oni to probali nešto spojiti da to nije samo klasično djelo nego da se s tim malo začini. Eh sad, mislim da je i dalje jako aktuelno, jer mislim da to gledamo po tabloidima, stalno slušamo takve priče bogat on, ovakav, onakav. Od tih stvari a do naravno dubljih, neka iskvarenost društva  gdje se to događa, da zapravo da li ćeš pomoći nekom svom bližnjem nauštrb sebe ili nećeš, i takva neka  dublja pitanja. Tako da mislim da je to apsolutno aktuelno, da je Molier stvarno napisao odličnu stvar.

  • Kada ste dobili tekst kako Vam je on izgledao poslije prvog čitanja?

Ja sam to naravno čitala na faksu, čak mislim i u srednjoj školi. Dramatizacija mi je bila genijalna, koju su napravili zajedno redateljica i dramaturg. Po meni ostavljena je srž ali je dodano to da zaista bude na razini Kerempuhovskog humora i te neke satire, te da se na taj način isto to iznese. Pošto sam bila upoznata sa komadom bila sam zadovoljna, neke fore smo maknuli neke ostavili, ali smo zapravo na taj način možda približili ljudima koji možda ne bi bili zainteresirani za neku takvu klasiku. Tako da sam bila oduševljena.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply