Prilog za FTV

Stranačko zapošljavanje postalo je široko rasprostranjena pojava u Bosni i Hercegovini, jedan od ustaljenih oblika sistemske korupcije koja je od svih domaćih i međunarodnih faktora označena kao najveći problem bh. društva. Kao jedan od načina provođenja ove pojave koriste se i famozni ugovori o djelu, kojima se mnogim ljudima uskraćuju brojna radnička prava. Institucije slabo ili nikako ne reaguju.

Očito da postoje metodologije koje određuju koliko iskustva je dovoljno nekome da obavlja određene poslove.

bojan delić, zavod za planiranje, projektovanje i razvoj brčko distrikta bih

Možda je to metodologija Dedeić-Delić-Ilić?

Replicirao mu je mladi brčanski opozicionar Abdulah Iljazović, nezavisni zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH, na jednoj od posljednjih sjednica Skupštine, aludirajući na policijsku akciju „Sistem“, koja je provedena prije više od godinu, a u kojoj je privedena i poslije puštena navedena trojka iz Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj koja se sumnjiči za korupciju u zapošljavanju.

Optužnica i dalje nema, istražni organi šute, a cijela aktivnost je dovedena do toga da je prvi osumnjičeni direktor Zavoda Ismet Dedeić iz protesta, zbog stava da mu se montira proces, prijavio sam sebe Kancelariji za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Želim da naglasim da mi nismo nikakav istražni organ, nismo policija ni pravosuđe. Nego, jednostavno, djelujemo preventivno.

Mirza Mešanović, Kancelarija za prevenciju i borbu protiv korupcije Brčko distrikta BiH

Iljazović je najveći kritičar u Brčanskoj skupštini, a nerijetko djeluje i van nje. Tako je na društvenim mrežama objavio fotografiju na kojoj Ismet Dedeić i Žarko Ćosić, direktor Kancelarije za borbu protiv korupcije, razgovaraju u ugostiteljskom objektu, zbog čega smatra da je ova institucija, uspostavljena nedavno pod pritiskom međunarodne zajednice, ali uz dogovor političkih stranaka o odabiru kadrova – besmislena.

Rješenje za situaciju je prvenstveno da se reguliše Zakon o državnoj službi, gdje ćemo uvesti softver i minimalizirati ljudski faktor u procesu zapošljavanja.

abdulah iljazović

U javnom sektoru Brčko distrikta godinama se provodi način zapošljavanja kojim se obespravljuju i diskriminišu mnogi građani. Rade, ali im se ne pruža mogućnost za stalno zaposlenje ako nisu stranački aktivni, a nekima čak ni to ne pomaže. Tako se, smatraju mnogi, stvara moderni robovlasnički sistem kome se mora stati ukraj.

Moj angažman je trajao do kraja prošle godine, kada mi je ugovor prekinut uz obrazloženje da nisam član nijedne političke partije.

bojan bošković (21.04.2022)

Prema podacima iz revizorskih izvještaja, u distriktu Brčko u 2021. godini potrošeno je 7,2 miliona maraka za angažovanje radnika na osnovu ugovora o djelu. Revizori ukazuju na mnoge nezakonitosti kada je riječ o zaključivanju ovih ugovora. S jedne strane, na ovaj način se krše radnička prava, dok s druge strane politika to zloupotrebljava za dobijanje glasova.

Nezavisni novinar sa 11 godina iskustva u lokalnim i državnim medijima različitih formata. Bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na kritičko i istraživačko novinarstvo. Osnivač portala Plural.ba (glavni urednik) te Fondacije za medije i aktivizam Plural, Brčko distrikt BiH (predsjednik Upravnog odbora).

Leave A Reply