U periodu od 29. novembra do 2. decembra 2023. godine, učenice odjeljenja III-4 Gimnazije “Vaso Pelagić” u Brčkom (Magdalena Radić, Lamija-Saliha Čačković i Edna Čorbadžić) koje nastavu njemačkog jezika pohađaju po naprednom programu Njemačka jezička diploma (DSD) su sa profesoricom njemačkog jezika, Tanjom Pavlović, otputovale na Medijsku akademiju za učenice #SocialMediaAcademy #HerMediaMoves, koja je održana u Berlinu u Centrali za njemačko školstvo u inostranstvu #ZfA uz podršku Društva za međunarodnu saradnju SR Njemačke #GIZ i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke #Auswärtiges Amt.

Na Akademiji su učestvovale zajedno sa tri učenice sarajevske Treće gimnazije (Henom Alibalić, Elom Čolić i Linom Suliman Hassan).

Cilj ove Medijske akademije bio je ujediniti sve učesnice iz sedam zemalja sa tri kontinenta na završnoj konferenciji u Berlinu, ojačati njihove medijske i socijalne kompetencije, naučiti ih kako da analiziraju i pravilno koriste informacije koje su im dostupne na internetu, pomoći im da steknu otpornost na negativne strane medija i ujedno poboljšati njihovo znanje njemačkoga jezika.

Djevojke su na ovu konferenciju bile pozvane zahvaljujući svome radu i trudu koji su pokazale tokom Medijske akademije u Sarajevu, održane septembra ove godine.

Edna Čorbadžić izabrana je za medijskog ambasadora iz Bosne i Hercegovine, te je zajedno sa profesoricom dala intervju o svome iskustvu i znanjima koje je zahvaljujući ovoj prilici stekla.

Profesorica i učenice su dva dana provele na interaktivnim radionicama u organizaciji odjeljenja za internacionalne projekte Centrale za njemačko školstvo u inostranstvu – Deutsche Auslandschularbeit International, gdje su takođe imale priliku slušati edukativno predavanje o medijskoj manipulaciji koje su predočile predstavnice njemačkog medijskog servisa – Deutsche Welle. 

Odlazak u Berlin obilježile su i posjete Parlamentu Savezne Republike Njemačke, gdje su obišle prostorije i razgovarale sa zaposlenicima, te posjeta Ministarstvu vanjskih poslova, u kojem se trećeg dana boravka održavala konferencija “Voices from Around the Globe” na temu “Nema mjesta nasilju nad ženama”. 

Tokom te konferencije stekle su nova značajna poznanstva, te su pratile dva interaktivna panela na kojima su se vodile diskusije o značaju feminizma i situacijama u kojima se žene širom svijeta nalaze.

Uprkos tome što je povratni let bio otkazan, dobra volja naših učenica, koje su dobile priliku da provedu jedan dan i u Beču, nije narušena. Tako su dodatno poboljšale svoje komunikacijske vještine na njemačkom jeziku.

Učenice su veoma sretne što im je ova prilika pružena, spremne su prenijeti novostečena znanja i vještine svojim profesorima i vršnjacima, ali i u lokalnoj zajednici, održavati nova prijateljstva i nadaju se sličnim projektima u budućnosti.

Međusobno su se složile da su pripadnice ženskog spola češće žrtve medija nego pripadnici muškog spola, zbog čega se iskreno nadaju da će i one same, zahvaljujući ovom iskustvu, biti dio promjene ovakvog stanja u društvu.

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply