Prije šest godina, 12.05.2017. otvorena je i data građanima Brčkog na korištenje prva privatna umjetnička zadužbina u Brčkom nazvana FONDACIJA LEGAT EKMEČIĆ.

Iznimno vrijedna i bogata kolekcija umjetnina sastavljena je iz kiparskih i slikarskih zbirki braće Seada i Mevludina Ekmečića, te rođaka Mirze Morića. Pored umjetnina u ostavštini se nalazi biblioteka brata Fadila Ekmečića, pariškog knjižara.

Simbol grada Brčkog, Fontana mladosti, popularna Ribica je djelo Seada Ekmečića što uz vrijednu ostavštinu smještenu u najužem centru grada, zaokružuje sliku grada i svjedoči njegov urbani identitet. Do danas takva kulturna strategija nije prepoznata.

Familija Ekmečić i prijatelji Fondacije / Legata Ekmečić su u 6 godina postojanja uradili puno na stvaranju gradske umjetničke scene kroz povratak Fontane mladosti na centralno mjesto, organizacije nekoliko vrijednih izložbi, izdavanja i promocija knjiga, kulturnih događaja i konačno Škole crtanja…

Nažalost, Vlada Brčko distrikta, naizgled velikog grada, nema smisla za kulturu i umjetnost i naša sudbina više nije u Brčkom. Odlazeći iz rodnog grada, danas zatvoreni i nedostupni građanima s tugom se sjećamo naših želja i dobre volje koju smo imali pri otvaranju i mudrih riječi našeg Predsjednika upravnog odbora…

fondacija / legat ekmečić

Veoma je bitno da mi ovo prepoznamo kao vrijednost – jer provincijalizirali smo se odavno, ne samo kroz rat nego i zbog nekih dubljih socijalnih kulturoloških procesa koji se u Brčkom odvijaju.

enes pašalić, 12.05.2017.
Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply