Prilog za FTV – Dobro jutro, BiH!

Brčansko obdanište “Naša djeca” organizovalo je čarobnu Likovnu koloniju na temu “Proljeće”, obogaćujući dječiju kreativnost i maštovitost. S obzirom na dolazak proljeća, mališani su s oduševljenjem izrazili svoju radost kroz boje, oblike i likovne eksperimente.

U okviru tradicionalne likovne kolonije koja se održava u obdaništu Naša djeca, ukupno 36 mališana iz šest objekata, uključujući gostujuću djecu iz privatnih vrtića, učestvovalo je u specijaliziranom programu likovne kulture. Kroz crtanje kredama u boji, izrazili su svoje kreativne talente, koristeći igru i crtež kao prozor u njihov svijet. 

(Emane, šta si ti naslikao danas ovdje?) Moje proljeće. (Pa šta si nam naslikao u okviru proljeća?) Behar, cvijeće, leptir, ptice, oblak, nebo, sunce i srce.

Eman Husejnović

Ja sam danas nacrtala proljeće i u okviru toga sam nacrtala cvijeće, drveće, neko malo veće cvijeće, i nebo, neke valove i travicu.

Tara Bašić

Ja sam danas nacrtala kuću, nacrtala sam travu, leptiriće, nacrtala sam oblake, sunce.

Angelina Mutavdžić

Analizom dječijih crteža, osim što se ističu kreativnost i imaginacija, moguće je dublje razumijevanje svakog djeteta i njegovog unutarnjeg svijeta.

Kao kroz igru tako i kroz crtež djeca se najlakše izraze, svoje emocije, svoja unutrašnja stanja, tu je najprirodnije. Djeca često koriste crtanje kao svoju metodu istraživanja, rješavanja problema, davanja vizuelne forme idejama.

Odiseja Đakić, KOORDINATOR LIKOVNE KOLONIJE 

Razvoj likovnih sposobnosti podrazumijeva napredovanje dječijih mogućnosti za izražavanje i komuniciranje kroz likovne aktivnosti poput crtanja, slikanja i oblikovanja.

U psihologiji razvoj je na visokoj ljestvici tih sposobnosti razvoja, posebno u periodu od 0-3 odnosno u tom periodu škrabanja, učenja i razvoja djeteta. Veliku važnost ima razvoj likovnih sposobnosti za bilo koju dalju fazu djeteta kroz odrastanje.

Esmeralda Memišević, POMOĆNIK DIREKTORA U OBDANIŠTU NAŠA DJECA 

Likovna kolonija u obdaništu “Naša djeca” oduševila je mališane s temom “Proljeće”, pružajući im priliku da kroz boje i oblike izraze svoju radost i kreativnost. Ova aktivnost nije samo zabavna, već ima i važnu ulogu u razvoju dječijih likovnih sposobnosti koje su ključne za njihov rast i napredak.

Suada Mujdanović je zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na istraživačko novinarstvo (dopisnica Javnog servisa BiH - FTV). Novinarsku karijeru počela na BDC televiziji 2019, a od 2020. do kraja 2023. godine obnašala funkciju urednice BDC video portala.

Leave A Reply