Prilog FTV

Prijedlog budžeta Brčko distrikta BiH za 2023. godinu u iznosu od 281 milion KM početkom oktobra je ušao u skupštinsku proceduru i trebao bi biti usvojen u decembru, što bi bilo drugu godinu zaredom da se usvaja u zakonom propisanom roku, nakon višegodišnjih kašnjenja. U toku je javna rasprava o ovom prijedlogu.

Slaba realizacija kapitalnog budžeta u proteklim godinama dovela je do velikih zastoja u izgradnji neophodne infrastrukture u brojnim brčanskim mjesnim zajednicama.

Problem sa putnom infrastrukturom. Grčica je jedna od većih mjesnih zajednica. Smatramo da smo zapostavljeni po tom pitanju.

darko pantić, predsjednik mz grčica

Pet-šest godina nije ništa uloženo u Brezovo Polje. A sada tražimo da nam hitno riješe pitku vodu, asfaltiranje glavnih ulica.

faruk sejdulahović, predsjednik mz brezovo polje čaršija

Prijedlog budžeta Brčko distrikta za 2023. veći je za 42 miliona maraka od prošlogodišnjeg, ponajviše zahvaljujući rastu prihoda od indirektnih poreza.

Kapitalni budžet 37 miliona

Od ukupno predloženih 281 milion maraka, čak trećina, odnosno 97 miliona, predviđena je za plate ogromnoj administraciji, dok kapitalni budžet iznosi svega 37 miliona maraka.

Nerijetko ima mnogo problema kada su u pitanju imovinskopravni odnosi, regulacioni planovi. Ali radi se na tome da se ubrza i uveća dinamika realizacije tih infrastrukturnih projekata.

eldad mrkaljević, član skupštinske komisije za budžet (sda)

Budžet se neće usvajati u narednih 60 dana. On će biti u skupštinskoj raspravi. Sva zainteresovana lica svoje prijedloge mogu podnijeti putem Skupštine Brčko distrikta na protokol ili putem maila.

srđan blažić, predsjedavajući skupštinske komisije za budžet (snsd)

Bitno je istaknuti da Brčko distrikt u ukupnoj raspodjeli prihoda od indirektnih poreza na nivou države učestvuje sa 3,55%, te da je to zasebna administrativna jedinica u BiH koja ima uspostavljenu izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, što je čini odgovornom za finansiranje svih svojih javnih institucija. Nakon višegodišnjih kašnjenja, budžet ove lokalne zajednice drugu godinu zaredom bi trebao biti usvojen na vrijeme.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply