Prilog za FTV – Federacija danas

Brojni su problemi u brčanskom obrazovanju. Iz nevladinog sektora tvrde da dežurstvo učenika nije po zakonu, veliki broj prosvjetnih radnika je zaposlen na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a iz opozicije se žale na neravnomjernu nacionalnu zastupljenost u Odjeljenju za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH.

Prosvjetni radnik i aktivista Božidar Jović već duže ukazuje na problem dežurstva učenika – kako u Brčko distriktu, tako i u cijeloj BiH. Tvrdi da je to nezakonito, izvan okvira pedagoških normi i standarda te da, u konačnici, nije usklađeno ni s nastavnim planovima i programima.

Ja kao neko ko dvadeset godina radi u procesu obrazovanja mogu odgovorno da tvrdim da dežurstvo učenika donosi više štete nego koristi učenicima, i da nije pedagoški opravdano, na kraju nije pedagoški ni standardizovano. Znači suština dežurstva nije opravdana.

Božidar Jović, PROSVJETNI RADNIK I AKTIVISTA

Dugogodišnji problem u brčanskom obrazovanju predstavlja i zapošljavanje nastavnog kadra koji godinama radi na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima, bez osnovnih radničkih prava.

Postavlja se pitanje validnosti njihovih ocjena. Da li neko ko nije zaposlen, ko nema radni angažman ili nije zasnovao radni odnos u Odjeljenju kao nastavnik ima pravo uopšte da daje nekome ocjenu. Jer ti ljudi, ponavljam nisu radno zasnovali odnos, oni su tu kako bih rekao, više kao padobranci.

Božidar Jović, PROSVJETNI RADNIK I AKTIVISTA

Iz opozicije se žale na neravnomjernu nacionalnu zastupljenost na posljednja dva konkursa u Odjeljenju za obrazovanje. 

Evo već dugi niz vremena otkako je gospodin Nišić na mjestu gradonačelnika to se dešava. Upozoravali smo to više puta, tako je i u administraciji, tako i u javnim preduzećima. Evo imamo i žalbe iz Javne zdravstvene ustanove. Zašto to radi ne znamo. To dugoročno nije dobro prvenstveno za bošnjački narod, ali nije dobro ni za druga dva naroda kada se ruše principi odnosno temelji na kojima počiva ova zajednica.

Senad Osmanović, ZASTUPNIK SDA U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Tražili smo i komentar gradonačelnika, međutim iz njegovog kabineta su nam odgovorili da je zauzet za davanje izjave o ovoj temi. Iz Odjeljenja za obrazovanje ističu da je stav svih škola da praksa dežurstva treba biti nastavljena radi razvijanja određenih funkcionalnih sposobnosti učenika. Što se tiče nacionalne zastupljenosti zaposlenih, ne vide ništa sporno.

Mislim da nema ništa pogrešno ako Odbor za zapošljavanje odnosno komisija koja se imenuje provede proceduru i primi kandidata za kojeg ona smatra da je taj kandidat najkvalitetniji od ponuđenih. U obrazovanju od ukupno zaposlenih 46,5 znači između 46 i 47% je upravo iz tog naroda, tih pojedinaca koji se žale.

Zoran Bulatović, ŠEF ODJELJENJA ZA OBRAZOVANJE VLADE BRČKO DISTRIKTA BiH (PDP)

I dok se vladajući međusobno bore za fotelje, stranačke kolege i njihove pozicije, jedino ispaštaju djeca. Rješenje problema se konstantno odlaže, a do kada, vidjet ćemo u izbornoj godini koja slijedi.

Leave A Reply