Razvoj modernih tehnologija i njihova primjena u medicini svakim danom pokazuju sve bolje rezultate. Dokaz tome je i novo neuromodulacijsko odijelo koje je predstavljeno u Brčkom, kojim će biti poboljšan kvalitet života oboljelih od različitih neuroloških stanja. 

Od samog rođenja Nataša boluje od spinalne mišićne atrofije. Uz veliku pomoć porodice i prijatelja završila je osnovnu i srednju školu, međutim, već 10 godina je u kolicima. Uprkos brojnim banjskim liječenjima, njeno stanje nije uspjelo da se poboljša, ali se ipak pojavila terapija za njenu bolest.

Ta terapija jako pomaže tako što zaustavlja progresiju kompletne bolesti, znači zaustavlja izumiranje mišića, tako da ne bi došla sutra u fazu možda da sutra mene neko drugi hrani, da uzimam vodu od nekoga. Mogla bih samostalno da obavljam te svoje fizičke potrebe i higijenu ličnu i to. I dovodi do poboljšanja mišića što je jako dobro, da bi na neki način uz tu terapiju, fizikalne tretmane mogla da ojačam do nekog stepena.

Nataša Damjanović

Da brojne terapije kao i primjena modernih tehnologija imaju veliki značaj u medicini dokaz je i novo neuromodulacijsko odijelo koje pomaže pri refleksiji mišića osobama koje boluju od multipla skleroze i cerebralne paralize. Ovo odijelo predstavljeno je u Brčkom, veličine su prilagođene za djecu od dvije godine do odraslih, a već ga koristi 15 djece i 30 odraslih osoba u BiH.

Simulacija je veoma blaga, ne smeta ni u kakvom pogledu, koristi se jedan sat i već poslije sat vremena upotrebe mogu da se vide prvi rezultati, ali naravno, bilo bi bolje koristiti u dužem vremenskom periodu.

Kristoffer Birkedahl, FIZIOTERAPEUT 

Multipla skleroza ne može da se izliječi, kao i većina hroničnih oboljenja, ali uz odgovarajući tretman bolest postaje znatno blaža, a kvalitet života oboljelih mnogo bolji.

Mislim ovo odijelo da bi dobro došlo u ovom vremenu, tehnologija je puno napredovala.

Samra Hodžić

Čak i u BiH u okviru pojedinih gradova imamo slučajeva gdje je primjenom ove tehnologije omogućena pokretljivost i uz odgovarajuću stručnu pomoć, dakle ti ljudi mogu da na najbolji mogući način funkcionišu kao potpuno zdrave osobe.

dr. Samir Mujkić, SPECIJALISTA PEDIJATAR 

Pored Brčko distrikta, neuromodulacijsko odijelo već je prezentovano u Sarajevu i Tuzli, a promocija bi uskoro trebala biti organizovana i u Mostaru te Banjaluci.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply