Prilog za FTV (snimatelj i montažer: Samir Tukulj)

U Brčkom je predstavljen projekat pod nazivom „Ne korupciji u zapošljavanju u javnom sektoru“ koji realizuje Udruženje građana „Demos“. Cilj je utjecati na poboljšanje pravnih akata u ovoj oblasti i animirati javnost u smjeru suzbijanja najvećeg društvenog problema u našoj zemlji.  

Zbog brojnih zakonskih manjkavosti i neuređenosti pravnih akata, korupcija u zapošljavanju u javnom sektoru na području Brčko distrikta cvjeta. Javna tajna je da su članovi komisija za zapošljavanje pod potpunom kontrolom politike.

Ideja nam je da članovi komisije budu tu više formalno, a da se gledaju objektivni kriterijumi kao što je prosjek ocjena na fakultetu. Ne može se desiti situacija da student generacije bude na Zavodu za zapošljavanje… Taj posao dobije neko ko je juče ili prekjuče završio fakultet. A samo zato što je blizak političkim i drugim interesnim strukturama.

Božidar Jović, KOORDINATOR PROJEKTA UG DEMOS BRČKO

Građani i dalje šute

Ovo udruženje prošle godine bavilo se sličnim projektom, koji se ticao masovnog zapošljavanja putem ugovora o djelu u javnom sektoru. Krše se brojna radnička prava, politika zloupotrebljava zakone, ali građani i dalje šute.

Često imamo situacije da nam se ljudi obraćaju i iskažu svoj iskren stav koji nije ništa drugo nego onaj stav koji mi iznosimo, ali jednostavno na neki način ne žele da ga iznesu javno. Možda tajno žele da takav nakaradan sistem sutra igra u njihovu korist.

Damjan Dundžić, ASISTENT KOORDINATORA PROJEKTA UG DEMOS BRČKO

Političari su ljudima utjerali strah u kosti, ali sve dok sami ne skupe hrabrost i javno se oglase, situacija će biti još gora. Stoga iz Demosa upućuju apel građanima da pruže podršku ovom projektu, kako bi stranke prilikom raspodjele političkog plijena više mislile na potrebe društva, a ne pojedinaca.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply