Prilog za FTV

Brčko je drugi grad u Bosni i Hercegovini, nakon Istočnog Sarajeva, u kojem je počela sa radom Škola brzog čitanja i mudrog učenja. Riječ je o savremenoj obrazovnoj metodi koja je naišla na veliki interes djece, ali i roditelja.

Školu brzog čitanja i mudrog učenja, prvu u bližem okruženju, u Brčkom je pokrenula Fatima Mitrović s ciljem da svojoj, ali i ostaloj djeci ponudi savremeniju obrazovnu metodu koja će im pomoći da lakše savladavaju svakodnevne školske zadatke.

Meni je tu jako zanimljivo zato što na zabavan način učimo matematiku, strane jezike.

HELENA, POLAZNICA ŠKOLE

Zanimljivo. (Bolja nego klasična škola?) Da.

uroš, polaznik

Nadam se da će ovaj način škole i učenja da zaživi u našem gradu, prije svega zbog djece. Oni su danas preopterećeni i vannastavnim aktivnostima. Svaki nastavnik traži da njegov predmet bude glavni.

FATIMA MITROVIĆ, OSNIVAČICA ŠKOLE U BRČKOM

Prvoj besplatnoj radionici koju je organizovala ova Škola u Brčkom prisustvovao je iznenađujuće veliki broj djece i roditelja.

Od dece se očekuje da oni sada nešto nauče, nešto ispričaju. Zato im niko ne objašnjava kako se prezentira jedna lekcija… Suštinski drastično podižemo njihov nivo sposobnosti učenja.

časlav mančić, autor programa

Škola brzog čitanja i mudrog učenja franšizni je sistem koji trenutno postoji u 63 grada iz šest država bivše Jugoslavije i Mađarske. Cilj je da se ove savremene metode, koje su se za sada pokazale veoma uspješnima, za 10-15 godina nađu i u formalnom obrazovanju.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba (2022-), predsjednik Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH, te saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply