Prilog BDC TV

Prošle godine Brčko distrikt BiH se pridružio programu Zeleni gradovi Evropske banke za obnovu i razvoj i izrazio svoju opredijeljenost za izradu prilagođenog Akcionog plana Zelenih gradova Distrikta, kako bi se definisali izazovi ove lokalne zajednice za održivi razvoj i osmislio politički i ekonomski plan ulaganja i politika za prelazak na ekološki svjesniju budućnost. 

Akcioni plan Zelenih gradova obuhvata 134 konkretna indikatora koji se rade po istoj metodologiji Evropske banke za obnovu i razvoj, a koja se implementira u 52 grada u zemljama EU. Omogućit će da se u osam osnovnih oblasti definišu konkretni prioriteti i mjere koje će biti namijenjene razvoju Brčko distrikta.  

Neke od tih oblasti su zaštita vazduha, tla i vode. Zatim uključivanje energetske efikasnosti, dekarbonizacija kao i mnoge druge.

zlatan musić, razvojno-garantni fond brčko distrikta bih

Projekat od 12 mjeseci, možda i duže

Direktorica Evropske banke za obnovu i razvoj misije u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl iskazala je veliku podršku Akcionom planu za Brčko distrikt i projektu koji će trajati 12 mjeseci, a možda i duže.

Ovaj projekat se odnosi na razvoj mnogih projekata poput kvaliteta vode i zraka, kao i mnoge druge stvari koje su veoma važne za stanovnike Brčko distrikta.

manuela naessl, direktorica ebrd u bih

Ona je naglasila da se Brčko distrikt pokazao odličnim, te da su već urađene prve investicije koje se tiču „Luke Brčko“ i vodovodne mreže. 

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply