Prilog za FTV

Brčko distrikt zaostaje na putu evropskih integracija u odnosu na ostale nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini. Mnoge mjere koje su trebale biti realizovane do kraja 2021. godine, u ovoj lokalnoj zajednici ni dvije godine nakon isteka roka nisu završene.

Brčko distrikt participira u radu 36 komisija i 7 pododbora na putu evropskih integracija BiH, u okviru kojih su angažirana 132 uposlenika koja predstavljaju ovu lokalnu zajednicu. Njihovi rezultati rada su veoma loši.

Pratit ćemo rezultate rada i na neki način mi ćemo to valorizirati. Uostalom, ide i reforma javne uprave, to je 1 od 14 prioriteta za ulazak u Evropsku uniju, gdje će se analiza tih rezultata uvrstiti kao kriterij koji može da bude bitan u smislu reorganizacije i profesionalizacije svih pozicija u javnoj upravi.

zijad nišić, gradonačelnik (sbih)

Radi se i na novom Zakonu o javnoj upravi koji, između ostalog, treba to da definiše. Naš politički stav je da organizacija prevashodno nadležnih odjeljenja Vlade zahtijeva značajniju promjenu. To bi možda dalo i bolje efekte kada su ovakve stvari u pitanju.

siniša golić, zastupnik u skupštini (pdp)

Na prošloj sjednici Skupštine Distrikta upućene su brojne kritike na rad brčanske administracije koje su urodile plodom, tako da se u posljednjih nekoliko dana počelo aktivnije raditi na realizaciji mjera.

Brčkom treba malo da od jednog defanzivnog pristupa prijeđe u ofanzivni pristup, a time bi nam se otvorile razne mogućnosti za neke druge blagodeti koje dobijamo iz Evropske unije, poput različitih vrsta grantova.

uroš vojnović, predsjedavajući komisije za evropske integracije (us)

Međutim, ima nešto u čemu Brčko distrikt prednjači u odnosu na ostale nivoe vlasti u BiH. Riječ je o usvajanju antikoruptivnih zakona, prije svega Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je još na čekanju u entitetima.

Nezavisni novinar sa 11 godina iskustva u lokalnim i državnim medijima različitih formata. Bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na kritičko i istraživačko novinarstvo. Osnivač portala Plural.ba (glavni urednik) te Fondacije za medije i aktivizam Plural, Brčko distrikt BiH (predsjednik Upravnog odbora).

Leave A Reply