Prilog za FTV
Audio

Skupština Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o zaduženju ove lokalne zajednice kod Svjetske banke. Riječ je o ogromnom kreditu u iznosu od 25 miliona eura za potrebe realizacije pet projekata. Međutim, mnogi se pitaju da li je to opravdano, pogotovo zbog činjenice da javnost nije dovoljno informisana.

Novo kreditno zaduženje Brčko distrikta. Ovaj put u vrijednosti od 25 miliona eura. Rok otplate 35 godina s periodom odgode od sedam godina. Sredstva namijenjena za finansiranje Programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine. 

Radi se o zatvaranju postojeće deponije koja se nalazi maltene u centru grada, izgradnji savemenog Centra za upravljanje otpadom, imamo regulaciju korita rijeke Blizne, nastavak regulacije korita rijeke Brke i izgradnju šetališta odnosno biciklističke staze kroz Distrikt pored rijeke Save.

Željko Antić, GLAVNI KOORDINATOR VLADE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

Ipak, iz opozicije i nevladinog sektora dolaze kritike, s obzirom na to da Distrikt ima budžet od oko 400 miliona maraka.

Naravno, nikad se nije dobro zadužiti ako nešto možete realizovati iz sredstava koje imate. Da li Brčko je moglo, ja smatram da je moglo dosad da riješi taj problem kao i mnoge druge probleme.

Damjan Dundžić, DRUŠTVENI AKTIVISTA

Na ovakav način nije dobro da se zadužujemo imajući u vidu da sredstva Brčko distrikta postoje u raznim bankama oročena, negdje u visini od 85 miliona maraka, a mi se zadužujemo 25 miliona eura. Zadužujemo nas i našu djecu, i unučad.

Boro Ristić, ZASTUPNIK SP U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Upozorava da je mnogo nepoznatih informacija u vezi s ovim projektima, a da su zastupnici ipak odobrili ovo zaduženje.

Ova sredstva vjerovatno neće biti dovoljna da se završe svi ovi projekti. Ne znamo ni kad počinje, ni koliko će trajati implementacija, ni koja je vrijednost ni bilo šta, a evo neki su digli tu ruke za zaduženje svih građana Brčko distrikta.

Boro Ristić, ZASTUPNIK SP U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Stručnjaci smatraju da, generalno, nijedan dug nije dobar, te da kod svakog zaduženja prvo treba sagledati uslove i u koju svrhu će sredstva biti korištena.

Prvo se trebalo sagledati budžet Brčko distrikta, kolike su mogućnosti da se već postojeća sredstva u budžetu usmjere u te aktivnosti, pa ako nemamo uslove onda tek da vidimo koji je to način i izvor zaduženja. Da li je moglo neki bolji izvor da se nađe ili je to upravo putem kredita.

prof. dr. Srđan Lalić, DEKAN EKONOMSKOG FAKULTETA BRČKO

Iz Vlade Distrikta naglašavaju da se radi o vrlo povoljnim kreditnim sredstvima, jer se zaduženje realizuje na osnovu stope EURIBOR-a koja iznosi 3,8%. Konačan sud o tome trebali bi dati sami građani, koje i ovaj put niko ništa nije pitao.

Suada Mujdanović je zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na istraživačko novinarstvo (dopisnica Javnog servisa BiH - FTV). Novinarsku karijeru počela na BDC televiziji 2019, a od 2020. do kraja 2023. godine obnašala funkciju urednice BDC video portala.

Leave A Reply