Proslava titule

Sportsko društvo invalida “Jedinstvo Boće” Brčko učestvovalo je na turniru Bronze EuroLeague Men – Group A u sjedećoj odbojci, koji se održao u periodu od 1. do 3. marta u Lyonu (Francuska).

Na turniru su učestvovale ekipe domaćina Asul Lyon Volley i Scuola di Pallavolo Fermana (Italija). Prvi dan takmičenja Jedinstvo je ostvarilo dvije ubjedljive pobjede po 3:0, a drugi dan još dvije pobjede (3:1 i 3:0) te sa maksimalnih 12 bodova osvojili prvo mjesto.

Na sve četiri utakmice odbojkaši Jedinstva su proglašeni za MVP igrače utakmice: Fuad Mehanović, Jasmin Adžajlić dva puta i Albin Karić.

Pobjedom na turniru osvojili su prvih najmanje 109 bodova za ulazak na zvaničnu rang-listu Paravolley Europe federacije i izborili nastavak takmičenja kao četvrti učesnik na Silver EuroLeague Men – Group D uz ekipe predstavnike Turske, Srbije i Holandije.

Ovo je naše prvo učešće na zvaničnom takmičenju u organizaciji Paravolley Europe federacije. Najteži dio je bio kako obezbijediti sredstva za odlazak u 1.350 km udaljeni Lyon. Sredstva za donacije namijenjena ovakvim takmičenjima su blokirana u Odjeljenju za privredu, sport i kulturu zbog izrade pravilnika o dodjeli sredstava. Nakon duge i neizvjesne borbe obezbijedili smo sredstva za odlazak na takmičenje u zadnjem trenutku (veliko hvala Gradonačelniku na donaciji neophodnih sredstava). Prije kao i tokom samog turnira imali smo veliku pomoć i podršku od gospođe Jasminke Bašić koja dugo živi u Lyonu kao i još jedne grupe ljudi sa područja bivše Jugoslavije koji su nas bodrili sa tribina i pripremili nam hranu, piće, kafu i sve što je neophodno za nesmetan povratak kući. Na kraju da se zahvalimo onima bez kojih odlazak i učešće ne bi mogli realizovati: Vlada Brčko distrikta BiH (Ured Gradonačelnika) – finansijska sredstva za odlazak, Dinamik turs Brčko – garnitura dresova, obitelj Šarčević – garnitura dresova, Turistička organizacija Brčko distrikta BiH – suveniri, BH Telecom – dugogodišnji sponzor ekipe.

ELDIN HUREMOVIĆ, TEAM MANAGER SDI JEDINSTVO BOĆE

Fondacija za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH.

Leave A Reply