U Brčkom su se prvi put okupili uzgajivači papagaja tigrica iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su ove godine osnovali svoj Klub i djeluju u okviru Ornitološkog saveza BiH. Njihov cilj je proširiti i poboljšati uzgoj ove vrste ptica.

Miralem Habibović iz Brčkog u svom dvorištu, više od 10 godina, uzgaja razne vrste pernatih životinja. To mu je omogućilo da se upozna i poveže sa ljudima širom Bosne i Hercegovine koji dijele istu ljubav.

Prije nekih 12-13 godina sam dobio prve tigrice. S tigricama sam i počeo, kao svako dijete što se zaljubi u malu lijepu pticu. Sad trenutno u mom dvorištu imaju rozeli, nimfe, tigrice, dijamantski golubići, rozenkolisi, fazani. Ima raznih vrsta ukrasnih životinja i peradi… U narednom periodu planiram proširiti i nabavljati još neke veće vrste papagaja koje su malo rjeđe na našim područjima.

MIRALEM HABIBOVIĆ, SEKRETAR KLUBA UZGAJIVAČA PAPAGAJA TIGRICA BiH

On je bio domaćin sastanka članova nedavno formiranog Kluba uzgajivača papagaja tigrica iz cijele Bosne i Hercegovine, koji svoje ljubimce predstavljaju i na izložbama.

Kao dijete sam uvijek imao neku ptičicu, nikada to nije bilo ništa ozbiljno. Međutim, 2017. godine sam uzeo dva para pa sam nešto na internetu gledao i krenuo u uzgoj. Godine 2019. postao sam član. Sad će treća godina kako se takmičim na izložbama, ostvarim nekad solidne rezultate.

NEZIR TINJIĆ, ČLAN ORNITOLOŠKOG DRUŠTVA TUZLA

Naš je cilj isključivo poboljšanje uzgoja i standarda rase, tj. papagaja tigrica koje mi držimo. Želimo da se edukujemo, koristimo pomoć veoma cijenjenih i respektabilnih uzgajivača iz Evropske unije. Literatura sve.

ADNAN NALIĆ, PREDSJEDNIK KLUBA UZGAJIVAČA PAPAGAJA TIGRICA BiH

Na sastanku je razmatrano dosadašnje djelovanje Kluba uzgajivača papagaja tigrica BiH, jedinog takvog u regiji, te su usvojene smjernice za daljnji rad. Također, upriličena je izložba i ocjenjivanje s ciljem pripreme za naredna takmičenja.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply