Prilog za FTV

Pet zastupnika SDA i dva nezavisna zastupnika kao većina iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Brčko distrikta BiH najavili su novu inicijativu za smjenu gradonačelnika Zijada Nišića, predsjednika SBiH u ovom gradu. Raniju inicijativu nisu podržali predstavnici srpskog i hrvatskog naroda, a iz HDZBiH su poručili da Nišić ima njihovu podršku do kraja mandata.

Čelni ljudi HDZBiH u Brčkom naglasili su da poštuju princip legitimnog predstavljanja naroda, ali da ne podržavaju okolnosti i način na koji se želi smijeniti aktuelni gradonačelnik, šest mjeseci nakon što je izabran, godinu dana prije lokalnih izbora. Uz njih stali su i zastupnici SNSD-a.

Mi imamo dva zastupnika sad trenutačno čiju pripadnost ne možemo identificirati, pogotovo gospodina Iljazovića. Kada se prisjetimo u protekle tri godine koje sve političke subjekte je promijenio, način njegovog ponašanja.

ANTO DOMIĆ, DOGRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (HDZBiH)

Mislimo da je pet mjeseci otkako djeluje gradonačelnik Nišić suviše mali period da bi se izrekla jedva takva drastična sankcija kao što je razrješenje, a sve zbog promjene političke opcije poslanika koji su unutar bošnjačkog bloka.

SINIŠA MILIĆ, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

Kandidat za novog gradonačelnika bio je nezavisni zastupnik Abdulah Iljazović. Sada je najavljena nova inicijativa sa kandidatom koji dolazi iz SDA.

Stvarno su se potrudili da nađu dosta razloga da li bili istiniti ili ne, kako se ne bi desila ova promjena, iako smo mi po njihovim pravilima uspjeli skupiti većinu u svom narodu. Dobio sam podršku od svog naroda. Međutim, HDZ je naravno stao u odbranu dr. Nišića.

ABDULAH ILJAZOVIĆ, NEZAVISNI ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Nije dobro da većinsku volju Bošnjaka u Brčkom opstruira HDZ takvim odnosom i takvim pristupom. HDZ je bio najveći zagovornik većinskog predstavljanja u parlamentu iz naroda. U ovom trenutku odstupa od tog principa i koalicionog sporazuma koji je još uvijek na snazi.

esed kadrić, PREDSJEDNIK SDA BRČKO DISTRIKTA BiH

Kadrić je sa pozicije gradonačelnika smijenjen prije šest mjeseci, a u toj smjeni učestvovao je i njegov današnji politički partner Iljazović, koji je tada prešao u SBiH, ali je ubrzo nakon toga izrazio nezadovoljstvo dinamikom rada svog stranačkog šefa, te je zajedno sa još jednim zastupnikom napustio stranku i koalirao sa SDA.

Ja sam analizirao razloge kojima se rukovodila ova grupa poslanika. Da je to jedino lice i rad ove Vlade, to bi bilo dovoljno da gradonačelnik i Vlada podnesu kolektivnu ostavku i bez zahtjeva opozicije. Ipak se može komentirati da Vlada u tom periodu nije bila u stanju hibernacije.

zijad nišić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (SBiH)

U skupštinskoj većini na području Brčko distrikta trenutno participira pet bošnjačkih zastupnika. Većinu iz reda srpskog naroda čini 10 zastupnika, dok jedina tri zastupnika iz reda hrvatskog naroda u Skupštini dolaze iz HDZBiH.

Nezavisni novinar sa 11 godina iskustva u lokalnim i državnim medijima različitih formata. Bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na kritičko i istraživačko novinarstvo. Osnivač portala Plural.ba (glavni urednik) te Fondacije za medije i aktivizam Plural, Brčko distrikt BiH (predsjednik Upravnog odbora).

Leave A Reply