Kadrovi

U Brčkom je otkriven Spomenik civilnim žrtvama rata u periodima stradanja 1939-1945. i 1992-1995.godine na području ove lokalne zajednice. Riječ je o prvom takvom spomen-obilježju u Bosni i Hercegovini koje predstavlja primjer suživota.

Suze, krv i vječna vjetra – simboli su na prvom Spomeniku svim civilnim žrtvama rata u BiH. I nije bez razloga za to izabran Brčko distrikt, koji se smatra jedinom istinski multietničkom zajednicom u našoj zemlji.

Da gradimo istinski osjećaj zajedništva i jednog korektnog odnosa prema svakome ko je civilna žrtva rata.

Esed Kadrić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (SDA)

Da bude opomena za budućnost kako bismo mogli tražiti kompromise razgovorima i tolerancijom drukčijeg i drugačijeg, i graditi zajednički život.

Anto Domić, DOGRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (HDZBiH)

Mislim da je za mene ključna poruka danas da sve civilne žrtve, bez obzira na mjesto, vrijeme, naciju, vjeru zaslužuju jednako poštovanje.

Siniša Milić, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

Nalog supervizora

Priča o izgradnji zajedničkog spomenika na platou iza Gradske vijećnice u centru Brčkog traje još od 2009. godine, kada je tadašnji supervizor za Distrikt Rafi Gregorijan donio nalog da se to uradi. Iako se dugo čekalo, ipak je na kraju došlo do realizacije.

Ovo je također primjer šta se sve može postići kada se radi u duhu saradnje, međusobnog uvažavanja i u saradnji sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Jonathan Mennuti, SUPERVIZOR ZA BRČKO DISTRIKT BiH

Otkrivanju Spomenika prisustvovali su predstavnici udruženja porodica civilnih žrtava rata, ali nisu govorili za medije. Ranije su se iz udruženja koje okuplja Bošnjake oglasili, kazavši da ne postoji njihova saglasnost za izgradnju Spomenika te da ga oni neće prihvatiti, jer se na njemu ne navode brojevi i imena žrtava iz svih naroda.

Prilog za FTV
Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply