Razvojno-garantni fond raspisao je Javni poziv za subvencioniranje dijela kamata za kupovinu prve nekretnine na području Brčko distrikta za 2022. godinu, za čije je namjene iz budžeta osigurano ukupno 310.000 maraka. Cilj ovog programa je da se olakša mladim ljudima da povoljnije dođu do finansijskih sredstava za kupovinu nekretnina i tako ostanu u BiH.

Već nekoliko godina Asja i Emina ostvaruju pravo na subvenciju dijela kamata za prvu nektretninu u Brčkom. Kažu da im je to od velike pomoći prilikom otplate kredita. 

Sada će dvije godine kako imam pravo na subvenciju dijela kamata. Smatram da je zaista dobar potez gdje nama zaista olakšava pri kupovini prve nekretnine, s obzirom da imamo pravo do pedesete godine.

Asja Čaušević, KORISNICA SUBVENCIJE

Naravno da dobro dođe, mladi smo bračni par, mislim relativno mlad, kupili smo svoju kuću, polako to sve dovodimo u red.

Emina Osmić-Hajdarević, KORISNICA SUBVENCIJE

Cijene stanova u novoj gradnji po kvadratu u Brčkom trenutno iznose od 2.200 do 3.000 maraka, dok su cijene u staroj gradnji od 1.300 do 2.000 maraka. Međutim, ni to ne sprečava mlade da kupe svoju prvu nekretninu. 

Dosta često sad mladi kupuju nekretnine u Brčko distriktu, uglavnom je to ponutkano nižim kamatnim stopama kao i subvencijom Garantnog fonda za kupovinu prve nekretnine. Većina mladih kupuje stanove i mladi se uglavnom opredjeljuju za dvoiposobne stanove od nekih 50 pa na više kvadrata.

Gorana Tanasić, SAVJETNIK U PRODAJI NEKRETNINA 

Program subvencioniranja kamata za prvu nekretninu u Brčkom se provodi od 2018. godine, a pravo na subvenciju ostvaruju mladi bračni parovi koji ispunjavaju sljedeće uslove: 

Koji imaju stalno prebivalište najmanje tri godine u Brčko distriktu do momenta kupovine prve nekretnine. Da u momentu zaključenja ugovora o kupoprodaji nije bio stariji od 40 godina. Da je kredit iz koga se finansirala kupovina prve nekretnine najranije podignut 01.01.2018. godine.

Milorad Teodorović, DIREKTOR RAZVOJNO-GARANTNOG FONDA 

Za 2018. godinu zaprimljeno je ukupno 27 zahtjeva i isplaćena oko 21 hiljada maraka subvencije, međutim, svake godine broj zainteresovanih aplikanata se povećava.

Već za 2019. godinu tu je bilo negdje oko sedamdesetak zahtjeva  i isplaćeno je tak negdje blizu sedamdesetak hiljada maraka. Za 2020. godinu je bilo 140 zahtjeva, isplaćeno je oko 139 hiljada maraka, a za 2021. godinu je zaprimljeno 210 zahtjeva, isplaćeno je oko 215 hiljada maraka.

Milorad Teodorović, DIREKTOR RAZVOJNO-GARANTNOG FONDA

Na javni poziv za subvencioniranje dijela kamata za kupovinu prve nekretnine u Brčkom trenutno su zahtjev podnijela 222 aplikanta. Svi oni koji ostvare pravo na subvenciju u narednih deset godina ne smiju otuđiti tu nekretninu. Ukoliko dođe do otuđenja, obavezni su da izvrše povrat subvencioniranih kamata, što se regulira i ugovorom o subvenciji.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply