Prilog za FTV

Prošlo je 100 dana rada nove skupštinske većine u Brčko distriktu BiH, a već odavno dolaze velike kritike iz opozicije. Kažu da se ništa nije promijenilo te da su svi procesi usporeni, dok iz vlasti tvrde da promjene tek dolaze.

Nakon što je ubrzo nakon proteklih opštih izbora u Bosni i Hercegovini formirana nova državna vlast bez SDA, koalicioni partneri nedugo zatim isto su učinili i na području Brčko distrikta. U vlasti su ostali SBiH i SDP, dok je SDA zamijenjena SBB-om i NiP-om. Nova opozicija novu vlast sada oštro kritikuje.

Rebalansom se pokušavaju osigurati sredstva kako bi se ispoštovali dogovori koji su postignuti između nezadovoljnih radnika i Vlade. Rokovi su od 1. jula kada su u pitanju primanja, a mi rebalans možemo usvojiti, ako ćemo poštovati zakon, tek početkom septembra odnosno krajem augusta.

Eldad Mrkaljević, zastupnik SDA u Skupštini Brčko distrikta BiH

U svakoj oblasti u Brčko distriktu je problem. Ako pogledamo u sportu, imamo situaciju da se gase sportski kolektivi i klubovi, mladi ljudi koje smo čupali da ne idu na ulicu, da treniraju, oni sada nemaju podršku grada. Ili je svedena na neku minimalnu.

Boro Ristić, zastupnik SP-a u Skupštini Brčko distrikta BiH

U skupštinskoj većini pojavilo se tek nekoliko novih lica, a za 100 dana nisu uspjeli naći rješenje za brojne nagomilane probleme. Ipak, postignut je dogovor sa nezadovoljnim radnicima u javnom sektoru koji su stupili u generalni štrajk i traže povećanje plata.

Sa štrajkačima sve što je dogovoreno bit će ispoštovano. Da li će biti ispoštovani rokovi, nisam baš siguran. Međutim, radi se na kolektivnom ugovoru, izvršili smo izmjene zakona gdje smo rad i radne odnose postavili u Odjeljenje za zdravstvo, tako da sada radimo na kolektivnom pregovaranju.

Abdulah Iljazović, šef Kluba zastupnika SBiH u Skupštini Brčko distrikta BiH

Imamo obavezu da učinimo i sistematizaciju i racionalizaciju radnih mjesta. Ima podatak da smo od prije pet-šest godina za plate izdvajali 40 miliona manje, a obim usluga se nije povisio.

Zijad Nišić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH (SBiH)

U ovom periodu Distrikt je ponovo postao kočnica u realizaciji projekta izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, jer je propao raniji dogovor nadležnih bh. vlasti o trasi kroz ovu lokalnu zajednicu. Iz lokalne vladajuće većine tvrde da promjene tek dolaze, a pored pet već usvojenih, najavljuju i 12 novih inicijativa za poboljšanje stanja u brojnim oblastima.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba (2022-), predsjednik Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH, te saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply