Prilog za FTV

Za loše stanje u BiH veliku odgovornost snose pravosudne institucije, koje čine jako malo na suzbijanju korupcije i kriminala. Slična situacija je i u Brčko distriktu, zasebnoj administrativnoj jedinici na sjeveru zemlje, gdje funkcioneri u pravosuđu pored toga što imaju iznadprosječne plate, sebe dodatno i nagrađuju.

Funkcioneri u pravosuđu Brčko distrikta imaju najviše plate u javnom sektoru, mnogo više od prosječnih u Bosni i Hercegovini. Iako je opšti stav javnosti da zbog loših rezultata svog rada i generalno životnog standarda u našoj zemlji – to ne zaslužuju.

Kazna je to, a ne nagrada raditi u toj komisiji… 3.400 maraka je plata direktora bila 2001. godine. To vam je kao sad 7-8.000.

Safet Pizović, PREDSJEDNIK PRAVOSUDNE KOMISIJE BRČKO DISTRIKTA BiH

Zato su uspostavili sistem nagrađivanja putem kojeg na godišnjem nivou uspiju sebi osigurati još koju hiljadu. Kažu, sve po zakonu. Pretvorili su se u otuđeni centar moći bez trunke moralne odgovornosti. Takvu bahatost napokon je počela uviđati i politika, mišljenja su naši sagovornici.

Ono što mene boli kao čovjeka, a to je da tamo gdje osjećate i svaki građanin vidi uporište za borbu protiv kriminala, korupcije, nepotizma i svega ostalog, u stvari se to dešava tamo.

Admir Mujkanović, ZASTUPNIK SDA U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

U brčanskoj Skupštini su mišljenja da se situacija otela kontroli, za šta i ovaj organ snosi dio odgovornosti zbog nečinjenja godinama. Većina je za reformu pravosuđa, pa čak i opozicija. Smatraju da Pravosudna komisija kao nadležni organ za ovaj stub vlasti mora biti ukinuta, iako je uspostavljena Statutom Distrikta.

Očigledno da će nam u tom smislu trebati podrška većeg broja poslanika da bismo ciljano išli na izmjene Statuta sa namjerom da se taj jedan segment odnosno pravosuđe stavi pod okrilje Vlade Brčko distrikta.

Siniša Milić, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

Mislim da u suštini pravosuđe Brčko distrikta odgovara svojoj ulozi. Da sve institucije pravosuđa odgovaraju svojoj ulozi. Ono što im je zakonom stavljeno u nadležnost, u dobroj ili prilično velikoj mjeri realizuju.

Zekerija Mujkanović, GLAVNI TUŽILAC U TUŽILAŠTVU BRČKO DISTRIKTA BiH

Priča o reformi brčanskog pravosuđa traje veoma dugo, kao i brojne druge, tako da je neizvjesno hoće li se išta konkretno u skorijem periodu dogoditi. U svakom slučaju, ovo predstavlja još jedan primjer zašto bh. stanovnici, pogotovo mladi ljudi odlaze u neke razvijenije zemlje.

Nezavisni novinar sa 11 godina iskustva u lokalnim i državnim medijima različitih formata. Bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na kritičko i istraživačko novinarstvo. Osnivač portala Plural.ba (glavni urednik) te Fondacije za medije i aktivizam Plural, Brčko distrikt BiH (predsjednik Upravnog odbora).

Leave A Reply