Nezavisni zastupnik Abdulah Iljazović postavio je pisano pitanje na redovnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH – da li je Sportsko ribolovnom savezu ove lokalne zajednice oduzeto pravo na upravljanje vodotokovima te da li je Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu brčanske Vlade raspisalo javni poziv za dodjelu ribolovačkog prava nad vodotokovima?

Iz Odjeljenja je stigao odgovor da su pokrenuli proceduru te da je Gradonačelnik potpisao Izjavu o raskidu ugovora, koja je Sportsko ribolovnom savezu uručena 07.02.2022. godine.

Navedenom izjavom raskinut je Ugovor o dodjeli ribolovačkog prava na ribolovačkom području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine od 31.05.2017. godine, potpisan između Brčko distrikta BiH i Sportsko ribolovnog saveza Brčko distrikta BiH.

U skladu sa odredbama Zakona o slatkovodnom ribarstvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine… Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je pokrenulo proces dodjele ribolovačkog prava na ribolovačkom području Brčko distrikta BiH, te je Gradonačelnik Brčko distrikta BiH donio Odluku o raspisivanju Javnog oglasa za dodjelu ribolovačkog prava… Trenutno je u toku raspisivanje javnog oglasa, koje provodi Odjeljenje za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

IZ ODGOVORA

Mario Mendeš i Afan Sarajlić iz neformalne grupe Ribolovci Brčko za Plural su komentarisali ove informacije.

Iz ovog dokumenta postavlja se pitanje ako je oduzeto pravo i ako niko ne upravlja vodom i ako niko ne štiti vodu, zašto nije zabranjen ribolov i sportski i privredni, jer se riba izlovljava bez kontrole ribočuvara.

Fondacija za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH.

Leave A Reply