Svjedoci smo da se zadnjih dana podigla velika prašina oko ribolova i ribolovačkih dozvola gdje, kako kruži priča između ribolovaca, dva inspektora iz Inspektorata hodaju po obali i kontrolišu ribolovne dozvole, za one koji to nemaju izdaju neka rješenja da se dozvola mora izvaditi, isto tako na kućne adrese dostavljaju neka rješenja iz prošle godine, navodi u obraćanju za Plural grupa sportskih ribolovaca Brčko distrikta.

Oni se pitaju ko je dao za pravo tim inspektorima da to rade, jer kontrolu ribolovnih dozvola, po Zakonu o slatkovodnom ribarstvu Brčko distrikta BiH, vrši ribočuvar.

Da li smo mi sportski ribolovci ili smo neki kriminalci? Ovim putem izražavamo sumnju da inspektori prekoračuju službene ovlasti i vrše napad na sportske ribolovce, a privredni ribolov niko ne kontroliše. Izražavamo sumnju iz razloga što smo upoznati da Ribolovni savez, nosilac ribolovačkog prava nema stalno zaposlenog ribočuvara, što automatski krši Zakon o slatkovodnom ribarstvu. Nosilac ribolovačkog prava nema isto tako privrednu osnovu ni godišnji plan upravljanja vodotokovima distrikta, a što mu je osnova da bi mogao upravljati vodama. Isto tako imamo saznanje da je nosilac ribolovačkog prava, u ovom slučaju Sportsko ribolovni savez dobio rješenje o raskidu ugovora za upravljanje vodotokovima. Pa se pitamo zašto da plaćamo ribolovne dozvole ako će ribolov biti zabranjen. Gospoda šetaju po obali i tjeraju ribolovce da vade dozvole umjesto da idu u čamac i vade nelegalne mreže iz Save koje unistavaju riblji fond. Ribolovac pecanjem na štap riblji fond ne može uništiti…

Ovim putem mole Ured gradonačelnika, institucije Brčko distrikta BiH i šefa Inspektorata da provjere njihove sumnje, jer ovo je, kako naglašavaju, udar na sportske ribolovce i kršenje osnovnih ljudskih prava. 

Share.

Portal Plural.ba zvanično je krenuo sa radom, simbolično 08.03.2022. godine, na Međunarodni dan žena i 22. godišnjicu od uspostavljanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Osnovao ga je brčanski novinar Adis Mujdanović, koji je u januaru 2024. godine formirao i Fondaciju za medije i aktivizam “Plural”.

Leave A Reply