Zajednička fotografija proglašenih laureata

Fotoreporter: Kenan Ibrišimović

Osamnaestogodišnja kik-bokserka Doris Živković, članica Kluba borilačkih sportova Storm Gym, proglašena je najboljom sportistkinjom Brčko distrikta za 2021. godinu. Priznanje za najboljeg sportistu Distrikta po drugi put je osvojio iskusni odbojkaš Almir Čolo (OK Mladost), koji je bio prvi izbor stručnog žirija i 2017. godine.

Brčko koji se smatra gradom odbojke upravo je u ovom sportu dodijelio najviše priznanja za 2021. godinu. Više od ostalih vrednovani su i rezultati u borilačkim sportovima i atletici. Kajak i kanu nastavljaju uspješnu tradiciju, rastu ženska košarka i sjedeća odbojka, pojavio se jedan veliki talenat u muškom, ali ženski fudbal i dalje uspješniji na području Distrikta.

Apsolutna dominacija brčanske odbojke

Pored novog priznanja za svog najboljeg igrača Almira Čolu, najtrofejniji bh. muški odbojkaški tim, koji se ove sezone bori za osmu uzastopnu titulu šampiona Bosne i Hercegovine, Mladost je proglašena za najuspješniji klub dvoranskih sportova.

Almir Čolo sa priznanjem

Bimal-Jedinstvo, koje je generalno najtrofejniji odbojkaški klub i lovi 15. zaredom titulu najboljih u državi, u svojim redovima ima najuspješniju sportistkinju dvoranskih sportova Ivanu Radović, a igraju pod palicom Smaila Pezerovića, najboljeg trenera u 2021. godini, po izboru stručnog žirija.

Najbolji brčanski odbojkaš u proteklih više od 10 godina i jedan od najvećih sportista Distrikta u historiji, Armin Mustedanović dobio je priznanje za promociju grada u svijetu.

Uspjesi u borilačkim sportovima i atletici

Kik-boks u BiH je dobio novu zvijezdu. Iako još uvijek tinejdžerka, Doris Živković je u veoma kratkom roku zasjala i na seniorskom nivou, a svoje sugrađane oduševila titulom juniorske šampionke Evrope. Najveće zasluge idu proslavljenom brčanskom kik-bokseru Vedadu Mulaomeroviću, koji je nedavno osnovao KBS Storm Gym i ozbiljno se prihvatio rada sa mladim talentima.

Taekwondo klub Brčko je proglašen za najuspješniji u borilačkim sportovima. U prilog takvoj odluci grada govore rezultati dvije sestre, članice navedenog kluba, koje su već dogurale i do međunarodnih takmičenja. Jelena Vasić je osvojila priznanje najuspješnije borkinje za prošlu godinu, dok je Milica Vasić slavila u konkurenciji najboljih mladih brčanskih sportistkinja.

Atletika, koja se smatra kraljicom sportova, u Brčkom se voli, a njeni pojedini ljubitelji, raspoređeni u dva uspješna kluba, državni su prvaci u više kategorija. Dugoprugaš Mlađen Samardžić (AK Marathon) tako je proglašen za najuspješnijeg u atletici i ostalim granama sportova, dok je AK Cross najzaslužniji za njihov razvoj. Iz tog kluba dolazi sprinter Danis Avdić, najuspješniji mladi brčanski sportista.

Kajak i kanu nastavljaju tradiciju

Kajak i kanu imaju uspješnu višedecenijsku tradiciju na području Brčkog, a kao najzaslužniji za nastavak razvoja sporta na vodi prepoznat je nedavno osnovani KKK Zaveslaj.

Njihov najistaknutiji član, kanuista Jasmin Klebić dobio je priznanje za najuspješnijeg u ovoj grani sportova za 2021. godinu. Nakon osvajanja više državnih titula i priznanja za najboljeg sportistu Distrikta, izborio je i nastupe na evropskim i svjetskim takmičenjima.

Jasmin Klebić sa priznanjem

On je nekada nastupao za KKK Hariz Suljić, višestrukog državnog šampiona, koji se u posljednjih nekoliko godina nalazi u finansijskoj krizi, ali se ne smije zaboraviti da je upravo taj klub proslavio ovaj sport u Brčkom.

Napredak ženske košarke i sjedeće odbojke

Nakon Brčanke koja je prva otključala vrata Premijer lige BiH u košarci za žene, njen uspon nastavljen je formiranjem KK Lavovi. Nakon samo nekoliko godina ozbiljnog rada, Lavice su konkurentne u najelitnijem bh. rangu, s ciljem daljeg napretka. Osnova njihovog uspjeha je omladinski pogon, koji je od strane grada prepoznat kao najbolji u konkurenciji svih sportova.

Mirko Zečević-Tadić, dobitnik priznanja za najuspješnijeg sportistu s invaliditetom za 2021. godinu, jedan je od najzaslužnijih za napredak sjedeće odbojke u Brčko distriktu, koja je najtrofejniji bh. ekipni sport. On igra za SDI Jedinstvo-Boće i Reprezentaciju Hrvatske u sjedećoj odbojci.

MIrko Zečević-Tadić sa priznanjem

Nakon što je OKI Brčko prije nekoliko godina prvi put zaigrao u Premijer ligi BiH pa kasnije ispao u niži rang, Jedinstvo-Boće otišlo je korak dalje i uključilo se u borbu za sami vrh tabele prvenstva koje se smatra najjačim u Evropi.

Fudbalski talenat za najbolje bh. klubove

Šesnaestogodišnji Matej Franjić (FK Ilićka) dobio je priznanje kao najbolji fudbaler Brčko distrikta u protekloj godini. Ovaj tinejdžer slovi za veliku brčansku fudbalsku nadu, te se od njega očekuje da u skorijoj budućnosti zaigra za neki od najboljih bh. klubova.

Ono što je raritet, u Brčkom je ženski fudbal stekao popularnost do te mjere da je Lokomotiva, stabilni bh. premijerligaš, generalno najuspješniji fudbalski klub, za šta joj je uručeno još jedno priznanje.

Za sportski događaj 2021. godine u Brčkom proglašen je popularni Bajramski turnir, tradicionalno međunarodno takmičenje u malom fudbalu. Priznanje za dugogodišnjeg sportskog radnika dobio je Izet Banda dok je, prema odluci stručnog žirija, sportski novinar godine Danijel Vuksanović.

Prisutne posjetioce na manifestaciji “Izbor sportiste godine” u muzičkom dijelu programa zabavljao je Tropico bend, kao dodatni razlog da sala Doma kulture Brčko sinoć bude ispunjena.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply