Stanje u oblasti sporta na području Brčko distrikta BiH nikada nije bilo gore. Posljednji javni poziv za dodjelu sredstava nije dobio potrebnu podršku na sjednici lokalne Vlade, što ponovo dovodi pred gašenje veliki broj klubova. Dugogodišnji problem sa finansiranjem sporta sada je kulminirao.

Mirko Zečević Tadić, član je Jedinstva iz Brčko distrikta, peteroplasirane ekipe u protekloj sezoni Premijer lige BiH, koja slovi za jednu od najboljih na svijetu u sjedećoj odbojci. Unatoč svim tim uspjesima, njegov klub je pred gašenjem, jer nema podršku grada.

Bilo je prijedloga da se može uraditi neki zakon ili pravilnik, da se osobama koje ostvare određene uspjehe u svom sportu (da li bili na evropskim ili svjetskih prvenstvima, olimpijadi, paraolimpijadi) da neka nagrada ili stipendija. Istovremeno da Vlada Brčko distrikta i naše ministarstvo podnese trošak njihovog takmičenja.

Mirko Zečević Tadić, NAJUSPJEŠNIJI SPORTISTA SA INVALIDITETOM U BD ZA 2022.

Shodno situaciji Mirko je kao veliki broj bh. talenata pristao da zaigra za reprezentaciju Hrvatske u sjedećoj odbojci. U međuvremenu javni poziv za finansiranje projekata u oblasti sporta i kulture nije uspješno proveden, te se za nagomilane dugogodišnje probleme sada traže neka nova rješenja.

Cilj nam je da oformimo jednu interresornu grupu da napokon izdvojimo to iz Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, jer nadležni šef kaže da oni nemaju adekvatan kadar da odgovori potrebama, pa tako nam DIF-ovci tumače pravo i pravne propise.

Abdulah Iljazović, ZASTUPNIK SBiH U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA

Izjavu od nadležnog šefa Odjeljenja brčanske Vlade nismo uspjeli dobiti. Javni poziv je ranije izazvao veliko nezadovoljstvo među brojnim klubovima i sportistima, čiji projekti nisu prihvaćeni zbog navodno tehničkih stvari.

Objavljeni su preliminarni rezultati. Nakon toga je ostavljen rok za prigovore i otkud vi znate kako će to nakon prigovora završiti?

Pero Gudeljević, ŠEF ODJELJENJA ZA PRIVREDU, SPORT I KULTURU BD (26. 4. 2023.)

A završilo je na najgori mogući način. Ponovo bez prijeko potrebnih i traženih sredstava koja klubovima i sportistima znače opstanak. Ne dešava se to samo na lokalnom nivou. Bez strateške podrške su najuspješniji bh. sportisti i ambasadori u svijetu, kao recimo košarkaška reprezentacija BiH koja uskoro kreće u borbu za Olimpijske igre, nogometašice SFK 2000 koje redovno igraju kvalifikacije za Ligu prvaka te brojni drugi sportisti i sportski kolektivi.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply