Sindikat Brčko distrikta BiH danas je organizovao press konferenciju na temu “Socijalni dijalog o platama u Brčko distriktu BiH u vrijeme krize i zabrinjavajuće inflacije”. Obzirom da inflacija u BiH buja od septembra prošle godine, ne utiče samo na životni standard građana kroz veće cijene proizvoda i usluga, nego ona istovremeno “jede” i plate zaposlenih.

Dolazimo u situaciju da su radnici često na ivici siromaštva, i zato Sindikat kroz socijalni dijalog mora i treba pregovarati sa svojim drugim socijalnim partnerima, Vladom i poslodavcima da se permanentno koliko je moguće povećavaju plate radnicima.

ENISA SALIMOVIĆ, PREDSTAVNIK MEĐUNARODNOG SINDIKALNOG POKRETA

U Republici Srpskoj najniža plata za mjesec maj je povećana za 10 posto, a također za 10 posto su povećane i plate u javnom sektoru. Koristeći određene benefite koje poslodavci imaju od Vlade Republike Srpske, trenutno se radi i na povećanju plata u realnom sektoru.

Sa kolegama iz Brčko distrikta podijelit ćemo naša iskustva, da se djeluje u pravcu povećanja plata radnicima koji rade u javnom, ali i u realnom sektoru, jer to je na kraju i cilj današnje konferencije. Veoma je važno da postoji taj jedan glas Sindikata, jedna sinhrona akcija prema socijalnim partnerima te da to djelovanje Sindikata bude jače i agresivnije. Naprosto poslodavci se ponašaju vrlo komotno kako u krizi, pandemiji kovida, tako i sada.

RANKA MIŠIĆ, PREDSJEDNIK SAVEZA SINDIKATA REPUBLIKE SRPSKE

Iz Sindikata Brčko distrikta BiH poručuju da će učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da plate radnika u ovo teško vrijeme budu povećane.

Trudit ćemo se da donesemo zaljučak koji ćemo predstaviti na Ekonomsko-socijalnom savjetu, ali i Vladi Distrikta, a to je da zajedničkim snagama pokušamo podići plate u Brčko distriktu na jedan veći nivo.

IGOR BABIĆ, PREDSJEDNIK SINDIKATA BRČKO DISTRIKTA BiH

Učesnici današnje konferencije poslali su jasnu poruku, a to je da se plate u Brčko distriktu BiH moraju povećati svim radnicima, jer inflacija je već dostigla dvocifren broj, a i veliki broj ljudi još uvijek napušta BiH.

Leave A Reply