Svečanom akademijom u Domu kulture, obilježena je 24. godišnjica Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Događaju na kojem je bilo govora o postignutim rezultatima i budućnosti ove specifične administrativne jedinice u našoj zemlji prisustvovali su predstavnici lokalne, entitetske i državne vlasti te međunarodne zajednice u BiH.

Brčko distrikt ponovo je označen primjerom suživota u BiH. Čelnici vlasti naglašavaju da su zadovoljni napretkom ove lokalne zajednice u posljednje 24 godine. 

Imamo ipak i stabilne institucije distrikta Brčko koje funkcionišu, imamo bezbijednu situaciju da tako kažem, zahvaljujući profesionalizmu Policije distrikta Brčko, i mislim da se krećemo ka onom trenutku kada bi Savjet za implementaciju mira u BiH mogao da proglasi da distrikt Brčko je zajednica koja funkcioniše trajno i da prestaju razlozi u potpunosti za angažman međunarodne supervizije.

Siniša Milić, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH (SNSD)

U historijskom budžetu ove lokalne zajednice izdvojeno je rekordnih 120 miliona maraka za kapitalne projekte. 

Imamo pomaka praktično u svakoj sferi. Ova godina zaista treba da bude jedna od najuspješnijih, a prava renesansa razvoja Brčko distrikta, ja je predviđam za iduću godinu.

Zijad Nišić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (SBiH)

Povodom Dana Distrikta puštena je u rad i nova dizalica nosivosti 27 tona. Ovaj značajan infrastrukturni projekat finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj i grantom Evropske unije omogućit će povećanje kapaciteta jedine međunarodne riječne luke u BiH.

Prevoz robe riječnim putem jedan je od najodrživijih načina samog transporta, a pored toga naravno, želja nam je bila i da vratimo ekonomski značaj Luci Brčko koja radi preko 100 godina.

Johann Sattler, ŠEF DELEGACIJE EU U BiH

Istovremeno evo radimo na projektu unapređenja vodosnabdijevanja na području Distrikta, gdje bi trebali da osiguramo bolju kvalitetu, unapređenje same vodovodne mreže i drugih aspekata koji će omogućiti adekvatnu uslugu za građane samog Distrikta.

Manuela Naessl, DIREKTORICA EBRD U BiH

Prije Svečane akademije, zvaničnici Distrikta održali su sastanak sa šefom Delegacije EU u BiH, Johannom Sattlerom. Glavna tema razgovora bila je predstojeća odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s Evropskom unijom i obavezama koje BiH i Brčko distrikt imaju na putu evropskih integracija.

Suada Mujdanović je zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na istraživačko novinarstvo (dopisnica Javnog servisa BiH - FTV). Novinarsku karijeru počela na BDC televiziji 2019, a od 2020. do kraja 2023. godine obnašala funkciju urednice BDC video portala.

Leave A Reply