Prilog za FTV

Koalicija „Pod lupom“ objavila je prioritetne preporuke za bolje izbore u Bosni i Hercegovini, koje su nastale kao rezultat posmatranja Opštih izbora 2022. godine. Konačna ocjena – izborni proces djelimično je neregularan. Kada je u pitanju sam izborni dan, istražili smo da se većina nepravilnosti događa nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Opšti izbori 2022. godine na području Bosne i Hercegovine ponovo su izazvali brojne reakcije, pretežno u negativnom kontekstu. Nakon analize i posmatranja, sada dolaze i konkretnije informacije o izbornom procesu.

Zbog svih ovih stvari koje smo sada u ovom dijelu prezentacija nabrojali, svih ovih podataka koji nisu nimalo optimistični, zbog toga smatramo da jeste djelimično neregularno. Pomaka je bilo.

Damir Radenković, PREDSTAVNIK NVO VERMONT

Ova organizacija donijela je prioritetne preporuke koje su nastale kao rezultat posmatranja proteklih Opštih izbora. Tiču se uvođenje novih tehnologija u izborni proces, izborne administracije, zaštite izbornog prava, utvrđivanja rezultata, izbornog sistema te samog posmatranja izbora. Ukratko – neregularnosti postoje gotovo u svim segmentima.

Na prostoru cijele Bosne i Hercegovine zabilježene su ukupno 1.202 izborne nepravilnosti. Većina izbornih nepravilnosti odnose se na preuranjenu političku kampanju i korištenje javnih resursa tokom kampanje. Naravno, imamo mi tu i drugih težih oblika povrede izbornog procesa.

Harun Šabanović, PREDSTAVNIK NVO PRONI

Sukob nadležnosti

Za provođenje Opštih izbora na području Brčko distrikta nadležno je državno Tužilaštvo, koje je iz tuzlanskog ureda SIPA-a pokrivalo taj dio BiH. Nije bilo posebnih zahtjeva tužioca za provođenje bilo kakvih hitnih radnji na području Distrikta.

Ono što se desilo nakon provođenja Izbora jeste da je nama Tužilaštvo BiH proslijedilo dva predmeta vezana za posljednje Opšte izbore i mi smo te predmete vratili Tužilaštvu BiH odnosno izazvali tzv. negativni sukob nadležnosti, smatrajući da je Tužilaštvo BiH nadležno za takve predmete.

Zekerija Mujkanović, GLAVNI TUŽILAC U TUŽILAŠTVU BRČKO DISTRIKTA BiH

Zaključak cijele priče – nužne su velike reforme u ovoj oblasti, pogotovo kada je u pitanju rad na provođenju poštenih demokratskih izbora. To do sada nije bio slučaj, a većina nepravilnosti na izborni dan događa se nakon zatvaranja biračkih mjesta. U praksi se pokazalo da u tome, nažalost, ključnu riječ ima politika.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply