U brčanskoj gradskoj Vijećnici otvorena je izložba “(Grado)načelnici i upravitelji Brčkog (1878-2023)”. Predstavljen je i katalog o razvoju uprave u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na razvoj lokalne samouprave u Brčkom.

Izložba o 121 nosiocu različitih funkcija na nivou Brčkog nastala je kao rezultat široke saradnje sa velikim brojem sugrađana.

Obezbijedili smo preko 60 fotografija, najvećim dijelom kontaktirajući porodice, značajan broj biografija od jednog broja gradonačelnika, i očekujemo da će u pregledavanju izložbe velikog broja sugrađana ta saradnja rezultirati još većim brojem dokumenata.

Ćazim Suljević, ŠEF SLUŽBE ZA ARHIV BRČKO DISTRIKTA BiH

Ova izložba ima veliki značaj za očuvanje historijskog naslijeđa ove lokalne zajednice, stava su čelnici vlasti.

Vrijedan zaista doprinos izučavanju istorije ovoga područja, sa podacima koji se tiču ne samo gradonačelnika, njihovih biografskih podataka, već kao svjedočanstvo jednog vremena, naročito u pogledu funkcionisanja Brčkog kao dijela uprave u BiH.

Siniša Milić, PREDSJEDNIK SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BiH  (SNSD)

Mislim da je perspektiva Brčko distrikta kao jednog finog centra nešto što obećava da će ovo u bliskoj budućnosti biti region evropskih klasa.

Zijad Nišić, GRADONAČELNIK BRČKO DISTRIKTA BiH (SBiH)

Istraživanjem, koje je objedinjeno u Katalogu o historijskom naslijeđu, obuhvaćene su i biografije onih koji su bili na čelnim funkcijama u Brčkom. Ovim je učinjen značajan napredak ne samo za Brčko, nego i za historiografiju Bosne i Hercegovine u cjelini.

Nadam se da će ovo istraživanje poslužiti kao podstrek nekim novim istraživačima kako bi istražili sve segmente života grada Brčkog, kroz istoriju, da dobijemo jednu cjelinu, odnosno cjelovitu sliku u totalitetu.

Aleksandra Pijuk Pejić, MAGISTRICA HISTORIJSKIH NAUKA

Izložba će za posjetioce biti otvorena narednih 15 dana.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply