Prilog FTV

Udruženje građana „Demos“ uputilo je inicijativu za suzbijanje korupcije u zapošljavanju na području Brčko distrikta. Kroz svoj rad došli su do informacija da je javni sektor u ovoj lokalnoj zajednici skoro u potpunosti koruptivan, što je stvorilo jednu veliku koruptivnu mrežu iz koje se društvo mora izvući.

Ismeta Osmanović kao zaposlenica u javnom preduzeću nadležnim institucijama je uputila brojne prijave za koruptivne radnje i dobila je status zviždača. Iz svog iskustva govori da je sistem u potpunosti ispolitiziran, što je dovelo do velikog stepena korupcije.

Ja sam to počela pratiti onda kada sam ja počela imati problem. Mislim da nije bilo uvijek tako, nego je to u posljednje vrijeme baš intenzivno. Možda i ako je bilo, da nije bilo toliko upadljivo.

Ismeta Osmanović, ZVIŽDAČ

UG Demos Brčko uputilo je inicijativu čiji cilj su izmjene i dopune Zakona o državnoj službi za potpuno objektiviziranje procesa zapošljavanja u javnom sektoru. Predlaže se ukidanje usmenog dijela testiranja i propisivanje dodatnih kriterija u kojima bi se najviše cijenila stručnost.

Ko ne bude htio da potpiše inicijativu biće razapet na stub srama javnog mnijenja u Brčko distriktu. Mi ćemo zakupiti bilbord i staviti imena ljudi koji su podržali i koji nisu. I konstantno ćemo vršiti medijski pritisak.

Božidar Jović, PREDSJEDNIK UG DEMOS BRČKO

Kroz rezultate ankete uvidjeli smo da građani smatraju da je uticaj interesnih grupa preko komisije za zapošljavanje najintenzivniji u procesu zapošljavanja.

Damjan Dundžić, ASISTENT KOORDINATORA PROJEKTA UG DEMOS BRČKO

Prema izvještajima organizacije Transparency International u BiH, za uzroke opstanka korupcije i najvećim problemima, odgovore treba tražiti u pravosuđu, te činjenici da u Bosni i Hercegovini ne postoji politička volja za borbu protiv korupcije.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba iz Brčkog (2022-) i saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply