Svi smo nekada čuli, od nekoga ili preko nekoga, kako su nečije (najčešće su to) eksplicitne fotografije završile na internetu. Većina smatra da se to njima neće desiti i da je to pojava koja je jako rijetka. Nažalost, realnost je po tom pitanju mnogo drugačija, pogotovo kada se stvari čuju iz pravog izvora, poput policije, koja jednim dijelom svojih nadležnosti posvećuje dešavanjima na internetu, odnosno bavi se „cyber kriminalom“.

Dana 17.3.2022, u sklopu projekta „Digital response“ pod okriljem PRONI Centra za omladinski razvoj – podržanog od strane BTD-a, GMF-a i USAID-a, održana je radionica u JU Tehničkoj školi Brčko. Radionicu su vodili zvaničnici policije, pod nazivom „Sigurnost na internetu“. Učesnici ove radionice su bili učenici trećeg razreda, te su imali priliku da prodube svoja znanja o ovoj problematici, koja je itekako škakljiva i aktualna, prvenstveno jer nije „dovoljno“ tematizovana u sklopu nastavnih aktivnosti.

Učenici su imali priliku da čuju od zvaničnika policije o čemu se to zapravo radi i kako dolazi do određenih neželjenih scenarija, kao što su „Cyberbulling“ (nasilje preko interneta), „Gromming“ (mamljenje djece radi seksualnih potreba), „Sexting“ (slanje ili primanje seksualno eksplicitnih ili seksualno sugestivnih slika, poruka ili videa), „Sextortion“ (oblik ucjene preko interneta i neki oblik prijetnje). Zvaničnici su na jako sugestivan način pristupili učesnicima i pokušali da kroz svoja iskustva u radu daju do znanja kako su uvijek dostupni za njih, a i generalno za građane, ukoliko bi se ovi nesretnim slučajem našli u nekoj od navedenih situacija. Dali su nekoliko savjeta, prvenstveno kada su u pitanju društvene mreže ili neki drugi internetski sajtovi, koji zahtijevaju unos ličnih podataka. Te kao glavni savjet smatraju „pojačavanje“ lozinki, odnosno oprez sa ličnim podacima.

Službenici policije su u izjavi za Plural.ba definisali pojam ovog oblika kriminala:

Cyber kriminal je jako širok pojam, te se može tumačiti u užem i širem smislu. U užem smislu je to krivično djelo propisano zakonom, koje se tiče krivičnih djela učinjenih protiv računara. Dok u širem smislu predstavljaju krivična djela počinjena „online“, korištenjem uređaja visoke tehnologije, tj. računarom ili pametnim uređajem.

Na pitanje kako se ponašati, ako smo u neposrednoj situaciji, odnosno ako čujemo za neko takvo postupanje prema nekome, rekli su nam:

U slučaju bilo kakvih informacija o seksualnom zlostavljanju ili bilo kojem drugom obliku online zlostavljanja, neophodno je da se to odmah prijavi policiji, kako bi se žrtve tog nasilja što bolje i što prije mogle adekvatno zaštititi.

Kako bi se dodatno produbila ova problematika, tj. probudila svijest o ovom problemu prvenstveno kod mlađe populacije, koja je po svemu sudeći najčešća meta ovog oblika nasilja, iz policije smatraju da je neophodno uvrstiti ovakav tip radionica u školski sistem, odnosno u školski plan i program, te da se kroz nastavne procese dodatno posveti pažnja sigurnosti djece i mladih, kako bi se oni znali što kvalitetnije ponašati i prvenstveno zaštititi od neželjenih scenarija.

Pedagog Tehničke škole, Edin Mujić, je u razgovoru za Plural rekao nekoliko činjenica i svojih iskustava odnosno zapažanja u proteklom periodu:

Ovakvih situacija ima, ali malo, i ne toliko eksplicitnih, kao što smo mogli čuti na ovoj radionici. No, nažalost, malo po malo sve su češći primjeri ovih oblika nasilja. Srećom za sada, učenici sve to prijavljuju, te škola može blagovremeno da reaguje i učini nešto povodom toga.

A na pitanje kako zaustaviti ili znatno umanjiti ovu pojavu u školama i među omladinom, rekao je:

Za takvo nešto nema i ne postoji sistemsko rješenje. Škole su prepuštene sebi da rješavaju interno i preventivno ovakve pojave. Ja, kao i stručni tim škole, stojimo našim učenicima na raspolaganju, te smo uvijek tu da pomognemo i da pokušamo riješiti ovakve probleme.

Koordinator „follow up“ aktivnosti, Tarik Imamović, nam je rekao:

Predstavlja mi zadovoljstvo koordinirati ovom „follow up“ aktivnošću u sklopu projekta „Digital response“, kojeg sprovodi PRONI centar za omladinski razvoj. Smatram da su ovakve aktivnosti od velikog značaja za srednjoškolce, te sam zbog toga odlučio da ispred PRONI centra realiziram ovu aktivnost u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH.

Na kraju nam ne preostaje ništa drugo, nego da ojačamo naše lozinke, obratimo pažnju koje web stranice posjećujemo, redovno izlogujemo sa tuđih uređaja, koje smo koristili da pristupimo našim profilima na društvenim mrežama ili e-mailovima, te izbjegavamo slanje eksplicitnih sadržaja, jer su ti sadržaji uglavnom potencijalni predmeti zloupotrebe, te samim tim i ucjenjivanja.

Vi ste u konačnici ti koji odlučujete da li će vaš boravak na internetu biti bezbjedan ili ne.

Edin Osmanbašić je urednik kulturno-zabavnog sadržaja portala Plural.ba, novinar i kolumnista s fokusom na kritiku negativnih društvenih pojava. Medijsku karijeru počeo 2020. kao voditelj video serijala Live kviz znanja na portalu Otisak.ba, gdje je bio angažovan do februara 2022. godine.

Leave A Reply