Obdanište „Naša djeca“ u brčanskom Domu kulture organizovalo je kulturno-zabavni program povodom Dana Brčko distrikta BiH i Međunarodnog dana žena.

Predstavljen je kolaž program u kojem je učestvovalo 150 mališana koji su pjevali, recitovali, izveli igrokaze i prikazali dramske scene u duhu grada Brčko, ljubavi i tolerancije. Neizostavne su bile i horske pjesme, ritmičke tačke, te folklorna igra s nošnjom koja predstavlja sve tri etničke zajednice koje žive u ovom gradu.

Cilj nam je prije svega da obilježimo Dan Distrikta, jer je to dan našeg grada, a ujedno da svim mamama čestitamo i 8. mart, bakama, nenama, tetkama, ujnama itd. Djeca ovo zaista doživljavaju na jedan tako lijep način i raduju se ovome, i od godine kad smo počeli to da obilježavamo, to je sada već postala tradicija i jedva čekaju da učestvuju za građanstvo.

Jasna Jovičić, DIREKTORICA OBDANIŠTA NAŠA DJECA

Uz dirljive stihove o ljubavi prema gradu, mališani su svojim srčanim recitacijama očarali publiku. Njihova iskrena izvedba otkrila je duboku povezanost s rodnom grudom, dok su riječi poput cvijetnih pupoljaka razlijegale miris optimizma i nade.

Nek svud ljubav sja, nek svud ljubav sja, sve ljude neka spaja. Za nju živiš ti, za nju živim ja, nek cio svijet za ljubav zna.

Nina

R kao riba iz rijeke Save koja protiče pored moga grada.

lazar

Stručnjaci ističu da kulturno-zabavni programi poput ovog imaju ključnu ulogu u socioemocionalnom i kreativnom razvoju djece, te ih smatraju neizostavnim dijelom obrazovnog procesa. Ovakve manifestacije doprinose širenju vidika, razvijanju samopouzdanja i promovisanju međuetničke tolerancije među najmlađima, naglašavajući važnost inkluzivnog i interaktivnog pristupa u vaspitanju i obrazovanju.

Tu se prepliće muzika, pa se prepliće govor, pa se prepliće ples, pa folklor koji je dio tradicije, tako da je to stvarno jako bitno i sad za njihov razvoj, a i za kasniji razvoj.

Jasmina Plečić, PROFESOR PREDŠKOLSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA

U okviru obilježavanja 24. godišnjice u Brčkom nas u narednom periodu očekuju mnoga dešavanja. S nestrpljenjem očekujemo da zajedno proslavimo još jedan veliki korak u razvoju našeg grada, uz bogat kulturni program i svečane manifestacije koje će obilježiti ovaj važan jubilej.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply