Najveći problem u brčanskom zdravstvu predstavljaju kadrovi. Stara populacija ljekara specijalista već polako ide u zasluženu penziju, a većina novih je upućena na specijalizaciju, što dodatno pogoršava stanje pacijenata, jer u redovima za pregled čekaju satima. O digitalizaciji zdravstvenog sistema se priča, međutim djela pokazuju nešto sasvim drugo.

Velike gužve u čekaonicama Doma zdravlja u Brčkom. Pacijenti vidno nezadovoljni. 

Pa jedno sat vremena čekam ovdje.

Čekam već od pola deset.

Imam tumor ispod želuca metastazu, imam karcinom pluća i jetru. Čekam već od petnaest do devet, koliko je sati sad. Zar mi karcinom bolesnici uvedeni na ličnu kartu, na knjižicu, nemamo prvenstvo prolaza i čekamo po dva do četiri sata. Samo se pitam da li je to normalno ljudi.

I tako svaki dan, pitanje i do kada. Uzmemo li u obzir da je većina ljekara specijalista pred penziju. A novi se tek spremaju za specijalizaciju koja traje najmanje 3 godine. Problem nije od jučer. Traje godinama. Pacijenti na dijalizi već dvadeset četiri godine nemaju ljekara nefrologa.

Imamo mi doktora nefrologa koji dolazi iz Tuzle svakih petnaest dana, ali mi pacijenti nismo bolesni svakih petnaest dana. Nama treba doktor dvadeset četiri sata da nas prati, da nas liječi.

Hadžip Karamujić, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA BUBREG BRČKO

A praćenje pacijenata olakšala bi i digitalizacija zdravstvenog sistema. Koje nema. O njoj se govori još od 2019. godine. Građanima bi osigurala jednostavnu i efikasnu uslugu, pogotovo pacijentima koji imaju svakodnevnu terapiju, značilo bi to i smanjenje gužvi. 

Nekada se desi da su veliki redovi, kad potvrđujete knjižice, što mislim da bi to zaista ustupilo da ne moramo stojati mi u redu kao onkološki pacijenti, možda kupiti neke viruse.

Ramiza Musić, PREDSJEDNICA UDRUŽENJA BRČANSKO SRCE

Svakako da bi nam pomoglo iz jednog razloga što bi taj ljekar koji bi nas pratio imao maltene karton na uvid u sve naše probleme koji se rješavaju.

Hadžip Karamujić, PREDSJEDNIK UDRUŽENJA BUBREG BRČKO 

Iz JZU „Zdravstveni centar Brčko“ naglašavaju da su u protekle dvije godine već dva puta dostavili kompletnu dokumentaciju Odjeljenju za zdravstvo za nabavku zdravstvenog informacijskog sistema. 

Tako da je naša ustanova prema Odjeljenju koje je i investitor toga već dobila našu tehničku specifikaciju. Mi vjerujemo da će u narednih nekoliko dana ta tehnička specifikacija biti objavljena kroz tendersku dokumentaciju, praćeni Zakonom o javnim nabavkama i očekujemo da će nakon provedene iste biti implementacija.

Sead Šadić, GLASNOGOVORNIK JZU ZDRAVSTVENI CENTAR BRČKO  

I dok se čeka implementacija, zdravstveni radnici ne čekaju. Na usavršavanju samo iz Distrikta 20 ljekara i 4 specijalista na klinikama u regionu. Ako se ne odluče napustiti našu zemlju, već vratiti u Distrikt – u narednih nekoliko godina imat ćemo dovoljan broj medicinskog kadra. 

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply