Možemo li zaključiti po tome, šta neko sluša ili ko mu je omiljeni pjevač odnosno pjevačica, kakvog je neka osoba karaktera? Da li je muzika stvar nečijeg ukusa ili je stvar nečije osobnosti?

Muzika je nešto što vijekovima postoji i što očito i vrlo vjerovatno neće lahko nestati. Popularnost muzike je uvijek konstantna, i štoviše možemo reći da se dodatno razvija, za razliku od drugih oblika umjetnosti. To je naročito pospješeno vrlo popularnim „streaming-servisima“ poput Youtubea ili Spotifya, te svjedočimo da se kod pojedinih pjesama radi o vrlo velikom broju pregleda, što nam daje na uvid da se ljudi interesuju muzikom.

Sva polemika oko muzike i ukusa potječe od samog početka odnosno nastanka muzike, a svoj konačni oblik dobiva u vremenu kada postoji toliko žanrova ili vrsta muzike, da im se skoro ne nazire neki tačan broj. Neko okvirno mjerilo za procjenu trenda postavlja, kao od samog nastanka tog žanra, tzv. pop muzika. Sam naziv tog žanra ukazuje na to da se radi o nečemu što je popularno, odnosno društveno prihvatljivo. Za razliku od te popularne muzike, imamo i raznorazne tradicionalne oblike muzike, tačnije žanrove koji se slušaju i praktikuju u samo nekoj određenoj zajednici, bilo to riječ o široj ili užoj.

Pitanje je sada, da li mi možemo na osnovu toga, šta neko sluša, doći do nekih karakternih crta te osobe?! Činjenica je, da vjerovatno možemo, ali je opet nešto što dovodi do niza pratećih pitanja i samim tim nam je nedovoljno da nekome procijenimo karakter. Zasigurno možemo da saznamo, da li ta osoba preferira da istražuje svoj ukus ili samo sluša ono što se u nekoj lokalnoj zajednici, ili u tom okruženju, smatra trendom, odnosno je li „moderno“.

Stoga imamo ljude koji istražuju i one koji slušaju muziku, i shodno tome možemo reći da se kroz to mogu uvidjeti neke karakterne crte, no jesu li i važne? – Odgovor je vrlo jasan, a to je da sami procijenite koliko to smatrate bitnim.

Share.

Edin Osmanbašić je novinar-urednik za kulturu portala Plural.ba (2022-). Primarno zanimanje profesor njemačkog jezika i književnosti. Medijsku karijeru počeo 2020. godine kao voditelj edukativno-zabavnog video serijala Live kviz znanja na portalu Otisak.ba.

Leave A Reply