Pripreme za Marš mira 2023. uveliko traju, odnosno privode se kraju. Sve se odvija po planiranoj dinamici i sve je, kako kažu iz Kluba prijatelja Srebrenice i Podrinja Brčko distrikta BiH, spremno za ovaj pješački pohod, koji se smatra najmasovnijim dijelom aktivnosti u sklopu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Klub prijatelja Srebrenice i Podrinja Brčko distrikt BiH je održao pripremni sastanak u nedjelju 2.7.2023. sa učesnicima Marša mira Nezuk – Srebrenica i Mirne šetnje Gornji Rahić – Brčko, gdje su se dogovorile sve pojedinosti, te obavile posljednje pripreme za ovaj veliki događaj.

Iz organizacije su poručili da će iz Brčkog sudjelovati 30 učesnika u Maršu mira, a 8.7.2023. godine u 5:30 ispred zgrade PB Sarajevo planiran je polazak. Istakli su i to, da je za sve učesnike obezbijeđen prijevoz do Nezuka, kao i logistička podrška.

U istom danu će biti organizovana i Mirna šetnja iz Gornjeg Rahića do Brčkog u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, a okupljanje učesnika ove aktivnosti je planirano na centralnom šehidskom mezarju Gornji Rahić, i u velikom gradskom parku u Brčkom. 

Polazak učesnika iz Gornjeg Rahića je planiran u 7:00, a okupljanje u gradskom parku u 10:00. Osim pješaka, organizatori su naveli da će se ovoj koloni priključiti i veliki broj biciklista, u vidu dodatne podrške ovom pohodu.

Iz Kluba pozivaju sve raspoložene Brčake da svojim učešćem u Mirnoj šetnji odaju počast svima onima koji su nevino stradali, i da se ovo zlo više nikada i nikome ne ponovi.

Share.

Edin Osmanbašić je novinar-urednik za kulturu portala Plural.ba (2022-). Primarno zanimanje profesor njemačkog jezika i književnosti. Medijsku karijeru počeo 2020. godine kao voditelj edukativno-zabavnog video serijala Live kviz znanja na portalu Otisak.ba.

Leave A Reply