Prilog za FTV

Lokalni izbori u BiH su pred vratima. Godinama se već govori o digitalnim inovacijama na osnovu kojih bi izbori bili transparentniji. O tim inovacijama se priča i u Brčko distriktu, međutim velika kočnica ove lokalne zajednice trenutno je odabir članova Izborne komisije koji očigledno ni tu ne mogu proći bez političke podrške.

Burna sjednica Skupštine Brčko distrikta. Raspravljeno je o odabiru članova Izborne komisije. Nakon regularno raspisanog konkursa, obavljenog intervjua i pojedinačnog bodovanja kandidata, zatraženo je poništenje Odluke o izboru četiri člana Izborne komisije.

A onda smo dobili informacije iz Stručne službe Skupštine da nismo nažalost ispoštovali proceduru koja kaže da se konkurs raspisuje 30 dana prije isteka aktuelnog saziva u izbornoj godini, a mi smo u izbornoj godini. Iz tog razloga smo morali da ispoštujemo instrukcije koje su stigle iz Centralne izborne komisije i zato smo stavili poništenje konkursa.

Ina Pamukčić, PREDSJEDNICA KOMISIJE ZA IZBOR I IMENOVANJE SKUPŠTINE BD (SBB)

Opozicija nezadovoljna. Žale se na nelegalan proces, tvrdeći da nema pravnog osnova za poništenje ove Odluke. Upućene su i teške riječi predstavnicima vlasti.

Izborna komisija nije mjesto za potkusurivanje i za uhljebljavanje. Ima nekih drugih mjesta eventualno, i tu treba staviti stručnjake.

Senad Osmanović, ZASTUPNIK SDA U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Po okončanom postupku ocjenjivanja službenici Skupštine su zaključali u sef ocjene koje su trebale sutradan, drugog februara u 12:30h biti sabirane.

Bahrija Ribić, NEZAVISNI ZASTUPNIK U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Propust jeste napravljen, ja mogu i razumjeti opoziciono djelovanje, vjerovatno bih i ja isto to uradila na njihovoj poziciji. Ali zaista je sve ispoštovano što se tražilo.

Ina Pamukčić, PREDSJEDNICA KOMISIJE ZA IZBOR I IMENOVANJE SKUPŠTINE BD (SBB)

I dok se političari spremaju za lokalne izbore i svoje favorite guraju na pozicije koje su njima od velike koristi, Izborna komisija sa aktuelnim članovima već uveliko priprema svoje aktivnosti. 

Mi smo u razmišljanju da za naredne izbore konkretizujemo i aktiviramo koordinatore koji bi radili tokom izbora, izbornog perioda, odnosno koji bi pružali na neki način za određeni broj biračkih mjesta stručnu, administrativnu i tehničku pomoć biračkim odborima. To je u namjeri da spriječimo da se desi da velike gužve prilikom predaje izbornog materijala.

Teodor Gavrić, ČLAN IZBORNE KOMISIJE BRČKO DISTRIKTA BiH 

Koalicija Pod lupom koja redovno prati izborni proces BiH nastavlja edukaciju građana. Najavljuju tri inovacije za koje postoji mogućnost da se testiraju prilikom implementacije lokalnih izbora. Riječ je o testnoj fazi biometrijskog skeniranja ličnih dokumenata, skener prsta i elektronskih skenera listića, koji će biti testirani u određenom broju općina. 

Koje su općine u pitanju koje će to imati još uvijek ne znamo, i koristit će se na određenom broju uzoraka, samo ne znamo koji je to broj. Isto tako najava koju smo dobili, ali opet ne znamo da li će biti, jeste da će biti olakšan unos broja glasova, broja prikupljenih glasova, putem je li tableta za angažirane posmatrače odnosno članove koji to rade.

Adina Halilović, PROJEKTNA MENADŽERICA U PRONI CENTRU ZA OMLADINSKI RAZVOJ 

Iako se za najavljene inovacije u izbornom procesu čeka još zvanična potvrda Centralne izborne komisije BiH, građanima ostaje nada i vjera u fer i korektne izbore, kojima je krajnje vrijeme da se dogode.

Suada Mujdanović je zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, bavi se svim temama od javnog interesa s fokusom na istraživačko novinarstvo (dopisnica Javnog servisa BiH - FTV). Novinarsku karijeru počela na BDC televiziji 2019, a od 2020. do kraja 2023. godine obnašala funkciju urednice BDC video portala.

Leave A Reply