U okviru manifestacije “Brčansko ljeto – Savski cvijet 2022” organizovana je 22. po redu Međunarodna likovna kolonija “Sava”. Umjetnici iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore do 16. avgusta stvarat će u prostorijama Gradske vijećnice. Njihovo stvaralaštvo nije tematski ograničeno, nego imaju tu slobodu da stvaraju u skladu sa svojim poetikama i onim čime se inače bave.

Sam taj umjetnički izraz je veoma šarolik, zastupljene su različite tehnike, različiti pristupi a ono po čemu je ova kolonija veoma posebna je razmjena umjetničkih mišljenja i analiza pozicije umjetnika u današnjem društvu.

SONJA ĐUROVIĆ, KUSTOSICA UMJETNIČKE GALERIJE BRČKO DISTRIKTA BiH

Umjetnici iz BiH i regiona ističu da svake godine sa zadovoljstvom dolaze u Brčko jer, kako kažu, grad i uslovi za rad su predivni. 

Što se tiče mog rada i onoga što ja ostavljam u Brčkom, to su uglavnom teme koje se bave malom intologijom o ženskim figurama. Zadatih tema nema, svi svoju umjetnost nosimo u sebi, i dobijamo punu slobodu za svoj umjetnički izražaj.

JELENA GLOGOVAC-AJIĆ, UMJETNICA IZ GACKA

Umjetnica iz Srbije Vasilisa Ivanović sama, ali i sa svojom porodicom godinama radi i stvara mozaik, ali obzirom da nema dovoljno vremena za rad i izradu mozaika, odlučila je ovom gradu pokloniti nešto drugo. 

Ja sam odlučila da ove godine Brčko distriktu poklonim crtež iz neke moje kolekcije Imago insekata koje radim s tim prepoznatljivim motivima u pikselima koji na neki način kače našu tradiciju, ali i spajaju taj moderni svijet.

Nakon završetka Likovne kolonije, Umjetnička galerija postat će bogatija za 20 umjetničkih djela, slika, skulptura i crteža, a rezultati Kolonije biti će prikazani na izložbi koja je planirana za Dan Distrikta.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica FTV iz Brčkog (2024-) i urednica portala Plural.ba (2022-). Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply