Lara Fortuna u predstavi “Jugoslavija, moja otadžbina” u koprodukciji Gledališča Koper iz Slovenije, Pozorišta Prijedor i Fondacije Fridrih Ebert tumači ulogu Nađe, Vladanove djevojke koja vodi zdrav, normalan i običan život. Ona je snažan kontrapunkt Vladanu te na trenutke ne može razumjeti traume glavnog lika.

  • Koja je uloga Nađe u cijeloj ovoj priči i šta ona zapravo donosi?

Mislim da ona donosi taj svijet koji Vladan ima prije nego što on spozna da je njegov otac mrtav. Ona vidi kako njega ova priča o ocu boli i trga.

  • Nađa je djevojka koja vodi zdrav i normalan život, i na trenutke ne može razumjeti traume glavnog lika.

Da, ona ne može razumjeti jer je u svom svijetu. Ona bi htjela ići van i provoditi se, to je neki  studentski život koji ona živi, dok je Vladan u potpuno drugoj priči.

  • Koliko je važna Nađina podrška Vladanu  u ovoj situaciji?

Vrlo je važno da ona bude na njegovoj strani, ali kad je partner na drugoj strani, u svom nekom svijetu, onda on ne dozvoljava da mu ona bude blizu. Možda da bi je na neki način zaštitio da ne bi ona trpila neke stvari. Veoma je važno u takvoj situaciji da ona bude na njegovoj strani, da mu pruži podršku a on da dopusti da ona dođe do njega. Tako da ja mislim da je to najbitnije inače će se veza raspasti.

  • Da li Vam je bilo zahtjevnije iznijeti tekst koji prati Vašu ulogu ili glumiti samo pokretima, bez teksta?

Mislim da mi je bilo teže glumiti sa tekstom. Ja nisam dugo u ovoj predstavi, od skoro sam uskočila u ovaj lik. Uglavnom svi su kolegijalni, tako da nije bilo toliko teško.

  • Prvi put ste u Brčkom. Kako ste zadovoljni brčanskom publikom?

Vrlo sam zadovoljna, mislim da su uživali u predstavi. Vidjela se ta njihova dobra energija.

  • Šta trenutno radi Lara Fortuna, čime se bavi?

Trenutno radim u Slovenskom narodnom pozorištu Nova Gorica. U septembru sam završila master studije, a trenutno radim jednu dječiju predstavu. Također imam neka snimanja, radim na drugoj predstavi, glumit ću u drami Antigona.

  • Glumite li samo u pozorištu ili i u filmu?

Glumim u seriji “Gospodin profesor” i ovog ljeta smo završili drugu sezonu snimanja. Dobila sam i jednu ulogu u novoj seriji, a za film ne znam. Snimala sam neke kratke filmove a neke velike.

  • Gdje ste se bolje pronašli, na daskama koje život znače ili u filmu?

U pozorištu sam kao kod kuće. Film tek sad bolje upoznajem i drag mi je, ali pozorište ipak smatram svojim domom.

Share.

Suada Mujdanović je novinarka-dopisnica Federalne televizije (2024-), zamjenica glavnog urednika portala Plural.ba, te potpredsjednica Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH. Bivša urednica BDC televizije (2020-2023), gdje je počela novinarsku karijeru 2019. godine.

Leave A Reply