Prilog za FTV

Započeli su pregovori oko formiranja novog probosanskog bloka između četiri stranke (SBiH-SBB-NiP-SDP) na području Brčko distrikta BiH. Kriza unutar dosadašnje vladajuće većine nastupila je u četvrtak, kada je gradonačelnik Esed Kadrić, predsjednik brčanske SDA, smijenio člana Vlade Nedima Hamzabegovića, koji je kadar SBiH.

Aktuelni prvi čovjek Brčko distrikta Esed Kadrić, koji je predsjednik brčanske SDA, zastupnika u lokalnoj Skupštini Zijada Nišića, predsjednika SBiH, vidi predvodnikom aktivnosti na njegovoj smjeni. Ipak, umjesto njega, pred našu kameru odlučio je stati drugi čovjek SDA koji, bez obzira na prekid dugogodišnje saradnje sa SBiH, smatra da i dalje imaju podršku koalicionih partnera iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Naravno da mislimo, znamo da imamo, jer taj sporazum jednostavno nije prekršen. Vlada funkcionira normalno. Započeti su mnogi projekti, neki se dovršavaju.

Senad Osmanović, POTPREDSJEDNIK SDA BRČKO DISTRIKTA BiH

Ali, matematička računica je jasna. SDA sa pet mandata u Skupštini Distrikta nije većina među strankama koje čine probosanski blok, a koje od jučer rade na novom koalicionom sporazumu. Zajedno imaju sedam mandata. Jedan korak ka tome je i pristupanje nezavisnog skupštinskog zastupnika Abdulaha Iljazovića SBiH.

Mi se nadamo, shodno formiranju federalne Vlade, da će se taj proces desiti u Brčko distriktu BiH. Postoji realna mogućnost.

Abdulah Iljazović, ZASTUPNIK SBiH U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Ide se u tom smjeru da ova nova probosanska većina ponudi kandidata za gradonačelnika. Prirodno je da više ne bude gradonačelnik iz SDA.

Damir Bulčević, PREDSJEDNIK NiP BRČKO DISTRIKTA BiH

Tokom današnjeg i sutrašnjeg dana radit ćemo intenzivno na pripremi jednog zajedničkog programa. Ostaje pod upitnikom da li ćemo se dogovoriti i imati konsenzus za našu buduću saradnju.

Ina Pamukčić Karagić, PREDSJEDNICA SBB BRČKO DISTRIKTA BiH (TELEFONOM)

Predsjednik SBiH u Brčkom Zijad Nišić, koji se najviše spominje u kontekstu kandidata za novog gradonačelnika, za sada se ne oglašava o ovom pitanju. S obzirom na to da se radi o više stranaka, u kombinaciji je i više potencijalnih imena za najistaknutiju funkciju.

Iskreno, nemam želju, ali nikad ne reci nikad.

Abdulah Iljazović, ZASTUPNIK SBiH U SKUPŠTINI BRČKO DISTRIKTA BiH

Neka stranke kažu svoje prijedloge, a moja ambicija je najmanje upitna.

Damir Bulčević, PREDSJEDNIK NiP BRČKO DISTRIKTA BiH

Sa ove perspektive trenutno, ne bih.

Ina Pamukčić Karagić, PREDSJEDNICA SBB BRČKO DISTRIKTA BiH (TELEFONOM)

Bez predstavnika srpskog i hrvatskog bloka unutar vlasti na području Brčko distrikta, kao i stranačkih centrala, ne može se ništa desiti. A oni za sada šute. Za prave poznavaoce političkih dešavanja na području ove lokalne zajednice u proteklim godinama, ne bi bilo iznenađenje da dođe do nekih neočekivanih dogovora, tako da je sve moguće dok se javno ne obznani potpisan novi koalicioni sporazum.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba (2022-), predsjednik Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH, te saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply