Prilog za FTV

Komunalno Brčko u fokusu je istražnih organa, nakon što su se u proteklom periodu mediji bavili nizom spornih radnji u ovom javnom preduzeću. Policija je prije nekoliko dana izvršila pretrese prostorija Komunalnog s ciljem pronalaska i oduzimanja određene dokumentacije i predmeta koji bi poslužili u dokazivanju krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“.

Zaposlenik Javnog preduzeća Komunalno Brčko Slaviša Đukić u posljednjih više od godinu dana prijavljuje po njemu nezakonite radnje u ovoj instituciji. Za sada bez uspjeha, stoga nije zadovoljan radom Tužilaštva Brčko distrikta i glavnog tužioca Zekerije Mujkanovića, od kojeg traži da podnese ostavku.

Smatram da je zbog sukoba interesa u vezi sa predmetima JP Komunalno, a gdje su njemu zaposlena tri člana uže porodice, morao predmet predati sljedećem tužilaštvu koje je nadležno. On to nije učinio. Na odbačene prijave njegovi odgovori su degutantni, vrijeđaju inteligenciju i zdrav razum.

slaviša đukić, zaposlenik jkp

Uglavnom se radi o prijavama o radno-pravnom statusu pojedinih zaposlenika te zloupotrebama položaja pri zapošljavanju i javnim nabavkama. Ni u jednom ovom slučaju Tužilaštvo do sada nije donijelo naredbu o sprovođenju istrage, jer je utvrđeno da nema elemenata krivičnog djela.

Glavni tužilac je odgovorio na optužbe da je u sukobu interesa.

Oni obavljaju obične poslove, referentske, ništa rukovodeće, ništa istaknuto. Zaista držim kao potpuno proizvoljne i neutemeljene takve tvrdnje da se radi o pristrasnosti mene kao glavnog tužioca. U praksi predmete po prijavama rade postupajući tužioci. Ja sam na kraju u svim tim predmetima samo se usaglasio sa njihovim odlukama.

zekerija mujkanović, glavni tužilac

Nije poznato da li pretresi Komunalnog, s ciljem pronalaska i oduzimanja određene dokumentacije i predmeta koji bi poslužili u dokazivanju krivičnog djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, imaju ikakve veze sa navedenim prijavama. Očito je samo da se u ovom javnom preduzeću nešto ozbiljno dešava, a zanimljivo je da je nekoliko dana prije policijske akcije u Komunalnom održan sastanak sa predstavnicima brčanske izvršne i zakonodavne vlasti.

Smatram da je upravo zakazao taj pravosudni sistem, gdje bi Tužilaštvo kao osnovni temelj pravne države koji će svaku nezakonitost i korupciju izvesti pred lice pravde, nažalost zakazalo. Nadam se da će u budućnosti se stvari promijeniti, pogotovo što je uticaj međunarodnog faktora, biću konkretan – Američke ambasade, unazad godinu i po dana takav da su korupciju označili kao karcinom društva.

božidar jović, predsjednik ug demos brčko

Političari u Bosni i Hercegovini u javnim preduzećima vide svoj plijen, stavljajući pod kontrolu procese imenovanja na rukovodeće funkcije, zapošljavanje i javne nabavke. Nacionalno i stranački sve se dijeli. U posljednjih šest godina Komunalno Brčko je promijenilo tri direktora, što je dokaz da postoje određeni problemi kada su u pitanju kadrovska rješenja. Također, tužbe bivših direktora govore o neuređenosti unutrašnjih akata i procedura.

Share.

Adis Mujdanović je novinar-glavni urednik portala Plural.ba (2022-), predsjednik Fondacije za medije i aktivizam "Plural" Brčko distrikt BiH, te saradnik istraživačkog portala InfoRadar.ba (2023-). Bivši dopisnik FTV (2021-2023) i glavni urednik portala Otisak.ba (2016-2021). Novinarsku karijeru počeo na BDC televiziji 2013. godine.

Leave A Reply